Dünyanın en eski kalesinin keşfi, neolitik çağ insanlarına dair ön yargıları sarsan yeni arkeolojik bulgu oldu. Arkeoloji çevrelerinde çığır açan arkeolojik keşif olarak yorumlanan kalıntılar, Berlin Özgür Üniversitesi (Freie Universität Berlin) arkeologların liderliğindeki uluslararası ekip tarafından Rusya'da Novosibirsk Oblastı ve Sibirya Federal Bölgesi'nin başkenti Novosibirsk kenti yakınlarındaki Amnya bölgesinde bulundu.
Rusya'da Novosibirsk Oblastı ve Sibirya Federal Bölgesi'nin başkenti Novosibirsk kenti yakınlarındaki Amnya bölgesinde avcı-toplayıcıların, bir nehrin kıyısındaki buruna, dünyanın bilinen en eski kalesini inşa ettiği iddia ediliyor.
Konuyla ilgili araştırmaların sonuçları 1 Aralık tarihinde Cambridge University'nin Blimsel Yayın Organı Antiquity dergisinde, Henny Piezonka, Natalya Chairkina, Ekaterina Dubovtseva, Lyubov Kosinskaya, John Meadows ve Tanja Schreiber imzaları ile neşredilen "The world’s oldest-known promontory fort: Amnya and the acceleration of hunter-gatherer diversity in Siberia 8000 years ago". (Dünyanın bilinen en eski burnu kalesi: Amnya ve 8000 yıl önce Sibirya'daki avcı-toplayıcı çeşitliliğinin hızlanması) başlıklı makalede yer aldı.
Makaleye göre Neolitik Çağ Kalesi olan Amnya kalesi ahşaptan inşa edildi
Berlin Özgür Üniversitesi (Freie Universität Berlin) arkeologların liderliğindeki uluslararası ekip tarafından gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan kalıntıların bir Taş Devri Kalesine ait olduğuna kesin gözü ile baklıyor. Arkeologlar, radyokarbon tarihlemesine kalenin 8.000 yıl önce inşa edildiğini belirtiyorlar.
Neolitik Çağ Avcı - toplayıcı topluluğun kaleyi koruma amacıyla mı yoksa balıkçılık bölgeleri üzerinde üstünlük sağlamak için mi inşa ettikleri belirsiz.
Bölgede ayrıca barınak inşası için kullanıldığı tamin edilen 10 çukur ortaya çıkarıldı.
Alanda 1987 ile 2000 yılları arasında gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında, ahşap çit kalıntıları tespit edilmişti, Ev çukurları olduğu tamin edilen alanlar ve çitler yapının savunma amaçlı yağılma ihtimalini güçlendiriyor.
Kalenin ilk olarak MÖ 7. binyılın son yüzyılında inşa edildiği tahmin edilirken, çukurlarda bulunan yanmış ahşap kalıntıları alanın 8.000 yıl önce yangın geçirdiğini ya da düşmanlarca kundaklandığını işaret ediyor.
Arkeolog Tanja Schreiber, “Amnya’daki arkeolojik çalışmalarda bulduğumuz kalıntıların radyokarbon tarihlemesi bölgenin tarihöncesi yaşını doğruladı ve dünyanın bilinen en eski kalesi ile karşı karşıya olduğunuzu gösterdi. Paleobotanik ve stratigrafik incelemelerimizin sonuçları, Batı Sibirya sakinlerinin, neolitik çağda bol kaynaklara dayanan sofistike bir yaşam tarzı sürdürdüğünü gösteriyor.” dedi.
CİLALI TAŞ DEVRİNDE BİR KALENİN NEDEN İNŞA EDİLDİĞİNE DAİR ÜÇ AYRI TAHMİN VAR
Arkeologlar ve antrolologlar, avcı-toplayıcı topluluğun neden bir kaleye ihtiyaç duyduğunu araştrıyor.
Araştırma yazarlarının tahmini ise yaklaşık 8.200 yıl önce başlayan ve yaklaşık iki bin yıl süren küresel soğuma sırasında toplayıcı gruplar arasında buzların çözüldüğü alanlara rağbet etmiş olması...
Bir diğer tahmin ise, o dönemde çömlekçiliğin ortaya çıkışı nedeniyle, balık yağı gibi yüksek kalorili yiyecekleri stoklamaya başlamasr.Kalen, bu dönemde, yiyecek depolayacak bir yer olarak inşa edilmiş olabilir.
Üçüncü bir olasılık ise, güneyden gelen göçmenlerin Kuzey Sibirya’ya doğru ilerlerken yerleşik gruplar ile çatışmalara girmiş olması...Bu ihtimalde kaleyi yerleşik grupların mı, yoksa sonradan gelenlerin mi yaptığı belirsiz..
arkeolojikhaber.com