En büyük dinozor ne kadar olabilir sorusuna cevap arandı ve dünyanın en büyük dinozorunun ne kadar büyük olabileceği hesaplandı! Bugüne dek bulunan fosillerin ebatlarının yanı sıra bir canlının hareket kabiliyetini sürdürebilme ve beslenme ihtiyaçlarını sağlayabilme olasılıkları gibi ayrıntılar gözetilerek yapılan hesaplamalara göre yeryüzünde yaşayan en büyük canlı tahminen 15 tonluk bir ağırlığa sahip ve 15 metre uzunluğunda olabilir.
Ecology and Evolution bilim bülteninde Jordan C. Mallon ve David W. E. Hone imzaları ile 24 Temmuz tarihinde yayınlanan "Fosil türlerinde maksimum vücut boyutunun tahmini: Tyrannosaurus rex kullanılarak bir vaka çalışması" (Estimation of maximum body size in fossil species: A case study using Tyrannosaurus rex) başlıklı makaleye göre; Bilim insanları dinozorların gerçekte ne kadar büyük olabileceğini değerlendirdiler. Cevap tahminlerin çok ötesinde ama böyle bir yaratığın fosilinin günümüze kalmış olma ihitmali hayli az.
Kanada Doğa Müzesinde çalışan Dr. Jordan Mallon, “Çalışmamıza göre T. rex gibi büyük fosil hayvanlar için bu hayvanların ulaşabileceği mutlak boyutlar hakkında fosil kayıtlarından hiçbir fikir edinemiyoruz. 15 tonluk bir T. rex’i düşünmek eğlenceli olsa da biyomekanik veya ekolojik bir bakış açısından ilginç sonuçlar barındırıyor.” diyor..
Kanada Doğa Müzesi'ndeki araştırmanın odak noktası, etçil Tyrannosaurus rex'i örnek olarak kullanarak dinozorların mümkün olan maksimum boyutlarıdır. Bilgisayar modellemesi kullanan bilim insanları, T. rex'in fosil kanıtlarına dayalı önceki değerlendirmenin önerdiğinden %70 daha ağır olabileceğine dair yeni tahminler ürettiler.
Makalede yer alan bilgilere göre; etçil Tiranozor rex örnek alınarak dinozorların en yüksek ne boyutlara çıkabileceği inceleniyor. Kanada Doğa Müzesinde çalışan Dr. Jordan Mallon ve Londra Queen Mary Üniversitesinde çalışan Dr. David Hone, T. Rex’in fosil kalıntıların gösterdiğinden %70 daha ağır olabileceğini söyleyen tahminler ortaya çıkarmış.
Araştırmacılar pek çok dinozorun ulaştığı bu devasa boyutların, onları sonsuz bir hayranlık kaynağına çevirdiğini ve bu hayvanların nasıl bu kadar büyük olacak şekilde evrimleştiği sorusunu akıllara getirdiğini söylüyor. Hangi dinozor türlerinin kendi grubundaki en büyük dinozorlar olduğu ve hatta hangilerinin şimdiye dek yaşamış en büyük dinozorlar olduğuna yönelik süregelen iddialar ve bunlara dönük karşı iddialar var.
Çoğu dinozor türü sadece bir veya birkaç numuneden biliniyor. Bu yüzden boyut aralıklarının şimdiye dek yaşamış en büyük üyeleri de içermesi son derece olağan dışı. Fakat ‘En büyük bireyler ne kadar büyüktü ve onları bulma ihtimalimiz var mı?’ sorusu geçerliliğini koruyor.
Mallon ve Hone, bu soruyu ele almak üzere bilgisayar modellemesi kullanarak bir T. rex popülasyonunu değerlendirmiş. Popülasyon boyutu, büyüme hızı, ömür uzunluğu, fosil kayıtlarının eksikliği ve daha fazlasını içeren değişkenleri hesaba katmışlar.
Model için T. rex’in seçilme sebebi, tüm bu detayların halihazırda iyi tahmin edildiği tanıdık bir dinozor olması. T. rex’te hâlâ yeterince bilinmeyen yetişkinlikteki vücut-boyut değişkenliği, cinsiyet farklılıklarıyla ve bu farklılıklar olmadan modellenmiş. Ayrıca bu değişkenlik, büyük boyutları ve dinozorlar ile olan yakın akrabalıkları sebebiyle seçilen günümüzdeki aligator örneklerine dayanıyor.
Paleontologlar, bilinen en büyük T. rex fosillerinin muhtemelen en yüksek vücut boyutunun %1’ini temsil eden yüzde 99’luk dilime girdiğini keşfetmişler. Fakat bilim insanlarının en yüksek %99,99’daki bir hayvanı bulması için (on binde birlik bir hayvan), günümüzdeki hızda 1.000 yıl daha fosil çıkarması gerekiyor.
Bilgisayar modelleri, yaşamış en büyük bireyin (2,5 milyon hayvanda bir) günümüzde bilinen en büyük T. rex numunelerinden %70 daha ağır (tahmini 15 tona karşılık 8,8 ton) ve %25 daha uzun (15 metreye karşılık 12 metre) olabileceğini öne sürüyor.