Efes Antik Kenti Büyük Tiyatro'da Boğaziçi Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde yürütülen Kültür Mirasının Teknik ve Örgütsel Kaynak Yönetimi Yoluyla Korunması Projesi kapsamında deprem tatbikatı gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği Ufuk 2020 fonlarıyla yürütülen “Kültür Mirasının Teknik ve Örgütsel Kaynak Yönetimi Yoluyla Korunması (STORM) Projesi” kapsamında Türkiye’den proje ortağı olan Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve proje paydaşı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü‘nün çalışma sahası olarak seçilen Efes Antik Kenti’nde bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi.
İklim değişikliği ve doğal afetlerden kaynaklanan risklerin belirlenerek söz konusu risklere karşı önlemlerin ve mevzuatın geliştirilmesine yönelik ortak bilimsel çalışmaların yürütülmekte olduğu bölgede, yürütücülüğünü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Eren Uçkan’ın yapmakta olduğu proje kapsamında geliştirilen yapı sağlığı izleme sistemi ve acil müdahale yöntemlerin sınanması için 16 Şubat 2019 tarihinde Efes Antik Kenti pilot sahasındaki büyük tiyatroda, sahanın ziyaretçilere açık olduğu bir zamanda bir deprem tatbikatı yapıldı.
Söz konusu tatbikatta, şiddetli bir depremin antik tiyatroda yaralanmalara ve tarihi eserlerde hasara neden olduğu senaryosu tasarlandı. Sahadaki ivme ölçerlerden saha yetkililerine gerçek zamanlı olarak aktarılan uyarı bilgisi ile sahaya acil müdahale süresi kısaltıldı, insan tahliyesi, yaralılara ilk yardım ve hasar gören kültür mirasına müdahale teknikleri uygulamaları gerçekleştirildi.
Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doc. Dr. Gülüm Tanırcan tarafından koordine edilen tatbikat Boğaziçi Üniversitesi, Efes Müze Müdürlüğü yetkilileri, GEA Arama Kurtarma Grubu ve ICORP Türkiye’den 89 kişinin ortak çalışması ile başarıyla tamamlandı.