Arkeologlar, Polonya'da yaklaşık 500 yıl önce, uzun bir dişe sahip kadın cesedinin adeta mezarında dirildiği takdirde boğazını kesecek şekilde yerleştirilmiş bir orakla ve sol ayak başparmağına takılmış asma kilitle gömüldüğünü ortaya çıkardı.
Polonya’nın Pien köyünde 17. yüzyıla tarihlenen bir mezarlıktaki arkeoloji kazılarında adeta mezarında dirildiği takdirde boğazını kesecek şekilde yerleştirilmiş bir orakla birlikte gömülen kadın iskeleti bulundu. İskeletin kafatası; sahibinin normalden hayli uzun, çıkıntılı bir dişe sahip olduğu gösteriyordu. İskeletin sol ayak başparmağında asma kilit takılı olması da dikkat çekiyordu.
İskeletin ipek bir başlıkla gömülmesi ise sosyal statüsünün yüksekline işaret ediyordu.
Defin şeklinin olağandışı olduğunu ama bölgede benzeri şekilde gömülmüş bir vaka daha olduğunu belirten Torun kentindeki Nicholas Copernicus Üniversitesi’nden takım lideri Arkeolog Profesör Dariusz Poliński, “Ölülerin geri dönüşüne karşı korunmanın yolları, genellikle başını veya bacaklarını kesmek, ölen kişiyi yere yüzüstü koymak, yakmak veya bir taşla parçalamaktır. Burada çok farklı bir uygulma var. Boğaz çevresine sabitlenmiş bir orakla ceset adet mezara hapsedilmiş gibi. Orak düz bir şekilde yatırılmamış, boynuna öyle bir şekilde yerleştirilmişti ki, eğer ölen kişi kalkmaya çalışsa, büyük olasılıkla başı kesilecekti. İskeletin sol ayağındaki asma kilitli ayak başparmağı da sembolik bir anlam içeriyor. Muhtemelen bir sahnenin kapanmasını ve geri dönmenin imkansızlığını” sembolize ettiğini de sözlerine ekledi.
2015 yılında da, 130 mil uzaklıktaki Drewsko köyündeki arkeologlar, 400 yıllık bir mezarlıkta benzer şekilde gömülü beş iskelet buldular. Oraklar, 35 ila 44 yaşları arasında olan yetişkin bir erkeğin ve 35 ila 39 yaşlarında yetişkin bir kadının boğazına aynı şekilde bastırılmıştı. 50 ila 60 yaşlarında ölen bir kadın cesedi ise, kalçalarına uzanan bir orak ve boğazında orta büyüklükte bir taşla gömülmüştü.
Polonya'da ölümden dönmesini önlemek için benzer çekilde boğazında orakla yere sabitlenmiş bir başka kadın 'Vampir' mezarı daha bulunmuştu..
Ortaçağ'da Slav halkları arasında vampirlerin efsanelerine inanç çok yaygındı ve hatta bazı dönemler kitlesel histerilere neden oluyor, vampir olduğu düşünülen insanlar infaz ediliyordu. İntihar eden insanların da sıklıkla vampir olduğu düşünülüyor ve dirilmelerini önlemek için bedenleri parçalanıyordu.
“Halk inançlarına göre, orak, kadınları, çocukları ve ölüleri kötü ruhlara karşı koruyordu. Ayrıca kara büyü ve büyücülüğe karşı koymak için tasarlanmış ritüellerde de rolü vardı. İskelet, arkeologların daha fazla araştırma yapacağı Torun’a gönderildi.
arkeonews.com