Boiotia Birliği

Boiotia Birliği nedir?

Boiotia Birliği: MÖ 550 yılında Yunanistan'ın ortadoğu kesimindeki Boiotia'da, Thebai önderliğinde kurulan birlik.

Bağımsız kent devletleri arasında bir ittifak biçiminde ortaya çıktı.

Yunanlıların Thermopilai'deki yenilgisini izleyen MÖ 480 ve MÖ 479 istilalarında Thebai ve Boiotia'nın büyük bölümü Perslerin yanında yer aldığından, savaştan zaferle çıkan Yunanlar ceza olarak Boiotia Birliği'ni dağıttılar.

Uzun bir süre zayıf durumda kalan Boiotialılar, MÖ 446'da Atina'nın egemenliğine karşı ayaklandılar ve Sparta ile ittifak kurarak aralarında birliği yeniden sağladılar.

Korinth Savaşı'nda (MÖ 395- 387) Sparta'nın aleyhine dönen birlik, Perslerden yardım alan Sparta karşısında tutunamayarak yenildi ve yeniden dağıtıldı. 

Boiotia Birliği, Korinth savaşı öncesinde sıkı kenetlenmiş bir devletler birliğine dönüşmüş ve MÖ 431'de onbir bölge halinde örgütlenmiş bulunuyordu. Bir ya da birkaç kenti kapsayan her bölgenin federal yönetime gönderdiği bir komutan (boiotarkh), birkaç yargıç ve altmış danışmandan oluşan toplam altı yüz altmış kişilik federal konsey, büyük olasılıkla her biri bir yıl için toplanan dört ayrı grup biçiminde sırayla görev yapmaktaydı.

Oy hakkına sadece mülk sahibi sınıflar sahipti. Konseyin toplandığı Thebai, dört bölgeyi denetim altında tuttuğu ve federal orduya en yetkin askerlerle katıldığı için, birliğe egemen durumdaydı.

Thebai, MÖ 379'da Atina ile birleşerek Sparta'nın üstünlüğüne son verme girişiminde başarıya ulaştı. Bunun ardından Boiotia Birliği, başlangıçta iyi işleyen demokratik bir temel üzerinde yeniden kuruldu.

Mülklerine bakılmaksızın bütün Boiotialılar Thebai'de toplanan meclisin üyesi sayıldı. Bu dönemde izlenecek siyasetlerle ilgili bütün kararlar bu meclisin oylarıyla belirleniyordu.

Üçü Thebai'nin denetiminde olan yedi bölgenin birer üyeyle temsil edildiği yürütme organı doğrudan meclise karşı sorumluydu. Euboia, Akamania, Tesalya, Arkadia ve Akhaia gibi federal sistemle yönetilen bölgeler de Boiotia'ya katıldılar. Ama bu büyük askeri blok, yayılmacı emeller yüzünden kısa zamanda bölündü. Boiotia Birliği Orkhomenos'u yıktı (MÖ 364) ve Akhaia Birliği ile Arkadia Birliği'nin iç işlerine karıştı. Phokis'in ücretli askerler tutarak kutsal savaşta (MÖ 355-346) Boiotia'yı yağmalamasıyla, birlik içinde hızlı bir düşüş baş gösterdi. Savaşı Thebai'nin müttefiki olan MakedonyalI II. Philippos sona erdirdi. Ancak Atina ile birlikte Yunanistan'ın bağımsızlığını korumaya çalışan Thebai, MÖ 338'de Philippos'un sindirme harekâtı sonunda Khaironia'da yenilgiye uğradı.

Boiotia Birliği bir kez daha dağıldı.

İskender'e karşı girişilen başansız bir ayaklanmadan (MÖ 355) sonra Thebai ve Boiotia'nm öteki kesimleri sürekli bir dış boyunduruk altına girdiler.


Benzer Haberler & Reklamlar