Bolu'da 500 Yıllık Cami Restore Edilecek

Bolu'nun Seben ilçesinde, "cuma camisi" görevini gören Osmanlı dönemine ait 5 asırlık ahşap yapı, gelecek yıl başlayacak restorasyon çalışmalarıyla eski günlerindeki merkezi konumunu kazanmayı bekliyor.

BOLU: Bolu'nun Seben ilçesinde bulunan ve uzun süredir kullanılmadığı için terk edilmiş görüntüsü veren 500 yıllık "cuma camisi", gelecek yıl yapılması planlanan restorasyonla eski günlerine kavuşacak.

İslam kültüründe cuma ve bayram namazlarını, kentlerdeki Müslümanların bir arada kılması için "Cuma Mescidi", "Camii Kebir" ve "Ulu Cami" adlarıyla inşa edilen ibadethanelerden biri olan Seben ilçesindeki tarihi ibadethane, bölgedeki 3-4 köyün orta noktasında bulunan tepe üzerinde ayakta kalmaya çalışıyor.

Osmanlı mimarisindeki yöresel taş ve ahşap işçiliğini yansıtan, cuma camilerinin ayakta kalabilmiş nadir örneklerinden biri olan 500 yıllık ibadethane, hazırlanan restorasyon projesiyle yeniden ibadet edilebilir bir hale getirilmesinin yanı sıra cami önündeki boş alan da mesire yerine dönüştürülecek.

Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, "cuma camisi"nin yeniden eskisi gibi kullanılır hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Önünde panayır ve pazar kuruluyordu

"Cuma camisi"nin ilçenin önemli değerlerinden olduğunu ifade eden Özbağ, "Türkiye’de sınırlı sayıda cuma camisi var. Bunlardan bir tanesi de Seben’de. Belediye olarak orayı aldık. Önünde bir mesire alanı da oluşturarak, cuma camisini devamlı kullanılır hale getirmek istiyoruz." dedi.

Özbağ, bu projelerle ilgili hem valilik hem de belediyeden gereken desteği göreceklerine inandığını dile getirerek, gelecek yıl başlayacak restorasyon çalışmalarının da aynı yıl sonuna kadar tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

Caminin, sadece Seben için değil çevresi için de önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:"Burası 500 yıllık bir cami. Cuma camisinin önünde panayır ve pazar kuruluyor. Tüm yöre halkı oraya geliyormuş. Hatta sadece Seben’e hitap etmiyor. Şu an Nallıhan’ın Hıdırlar Mahallesi'nde yaşayan insanların da oraya pazara geldiğini biliyoruz. Hıdırlar'ın Nallıhan’a 30-40 kilometre uzaklıkta olduğunu göz önüne alırsak, bütün köylerin de buraya geldiğini düşünebiliriz." 


AA Zafer Göder 


Benzer Haberler & Reklamlar