Bu bacaklar Firavun Ramses'in Hititlerle savaşmaktansa onun yanında kalmak istediği ünlü Mısır kraliçesine mi ait? Bilim adamları, Kraliçe Nefertari'nin mezarında bulunan antik, mumyalanmış bacak kemiklerinin ona ait olduğunu savunuyorlar.
Bu dizler kime ait? Bilim adamları, uzun süredir bu soruya cevap arıyor. Mumyalı bacakların gizemi pek çok arkeologun çözmek istediği sırlar arasında.
İtalya'nın Torino'daki Mısır Müzesi'nde muhafaza edilen, Kraliçe Nefertari'nin yağmalanmış mezarında bulunan antik, mumyalanmış bacak kemikleri; kapsamlı analizler yapılarak, ünlü kraliçeye ait olup olmadığı araştırılıyordu.
Bilim adamları yüze yüz emin olmamakla birlikte, büyük ihtimalle, 3.200 yaşın üzerindeki kemikleri gerçekten Nefertari'nin olduğu düşüncesindedirler. Bilim adamları röntgen, radyokarbon tarihleme, kimyasal analiz ve daha fazlasını yaptılar. Dizlerine baktılar ve onlara sahip olan kişinin 40 ila 60 yaşları arasında ölmüş bir kadına ait olduğunu belirlediler. X-ışınlarına dayanarak yapılan araştırmalarda, hafif artrit kanıtları görüldü.
PLOS ONE dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, tüm deliller ve farklı hipotezleri değerlendirdikten sonra dizlerinin büyük olasılıkla Queen Nefertari'ye ait...
Araştırma ekibinde yer alan York Üniversitesi'nden arkeolog Joann Fletcher Guardian, "Mısır Kraliçesi Nefertari, Tahtın arkasında sessiz güç uyguladığını düşündüğüm çarpıcı bir kadın. En olası senaryo, mumyalanmış dizlerin gerçekten Kraliçe Nefertari'ye ait olmasıdır. Her ne kadar bu tanımlama büyük olasılıkla olsa da kesinlikle kesin değildir." dedi.
Mısır Kraliçesi Nefertari'nin mezarı, 1904 yılında Ernesto Schiaparelli tarafından Queens Vadisinde (Kraliçeler Vadisi) bulundu. Duvarlarında muhteşem renklerle işlenmiş resimler bulunan mezar bulunmadan önce yağmalanmış ve granit lahitler parçalanmıştı. Mezar hırsızlarınından geride kalan tarihi eserler arasında bir çift sandaletle birlikte ve bu bacak kemikleri vardı.
Kraliçesi Nefertari kimdir?
Kraliçe Nefertari (Nefertari Merytmut veya Mut-Nefertari) (yaklaşık olarak MÖ 1290 - MÖ 1254) II. Ramses'in Büyük Kraliyet Hanımı (veya baş eşi/hanımı). En yaygın bilinen Antik Mısır kraliçelerinden olan Nefertari'nin isminin anlamı "Güzel Eş"tir.
Nefertari; Ramses'in eşleri arasında otoriteyi elinde bulunduran ve güzelliğiyle herkesi etkileyen bir kadındı. Mısır'a yaşadığı sürece ışığı verdiğine inanılırdı. Önemli ve soylu bir devlet adamı olan Bakenkhons'un kızı, Teb valisi Amenmose'nin kardeşiydi.
Ramses'in Hititler'le girdiği meydan savaşından sonra yaptığı Kadeş Barışı, dünyanın ilk yazılı siyâsî anlaşmasıydı. Kadeş Savaşı'nda hem Hititler, hem Mısırlılar üstün durumda olduklarını iddia ederler. İddialara göre; Ramses, savaşmaktansa, karşılıklı görüşmelerle anlaşmazlığı çözmeyi seçer; çünkü onun için kraliçe Nefertari'ye duyduğu sevgi, savaş alanlarının heyecanından ve zaferlerin görkeminden çok daha üstündür.
Mısır, Ramses'le karısı Kraliçe Nefertari zamanında yoğun bir kalkınma hamlesi gördü. ülkenin dört bir yanında dev inşaatlara girişilirken; Mısır, o dönem dünyasının en güçlü ve en zengin memleketi olmuştu.
Nefertari Ramses ile evlendiğinde kendisi 13, eşi ise 15 yaşındaydı ve henüz tahtta değildi. Nefertari, en azından sonraki yirmi yıl boyunca, Yukarı Mısır'da Ramses'in sekiz eşinden en önemlisi olmayı sürdürmüştür. MÖ 1240'larda ise önemi azalmaya başlamıştır ve Firavun'un yanında olduğu betimlemeleri azalmaya başlar.
Nefertari'nin en az dört oğlu ve iki kızı olmuştur; bununla birlikte bu çocuklardan hiçbiri tahta çıkmamıştır. Ramses'in veliahtı olan 13. oğlu prens Merneptah, bir başka eşi olan İsetnofret'tendir. Ramses'in hükumdarlığı boyunca yaklaşık olarak kırk sekiz ile elli arasında oğlu olmuştu.
Nefertari Ramses'in hükumdarlığının 25. yılı dolaylarında, II. Ramses'in kendisi için yaptırdığı Ebu-Simbel Tağınağı'nın açılış törenlerinde rahatsızlanmış ve ölmüş ve ardından İsetnofret baş hanım olmuştur.
Oldukça zengin bir şekilde süslenmiş olan mezarı, QV66, Kraliçeler Vadisi'ndeki en göz alıcı mezarlardan birisi olarak görülür. Mezarının yanı sıra, Ramses Ebu Simbel'deki kendi anıtının yanında Nefertari için de bir tapınak inşa etmiştir.
Mezarındaki çeşitli keşifler, örneğin Firavun Ay'ın bir kabartması, 18. Hanedan ile ilişkili olabileceği fikrini doğurmuştur. 18. Hanedan, Tutankhamun, Kraliçe Nefertiti ve daha sonraları kâfir kral olarak anılmış olan Akhenaten'in de dahil olduğu hanedandır ki bu hanedanın sondan bir önceki firavunu Ay idi.
arkeolojikhaber.com