Ötzi'nin taş aletleri, Bakır Çağı dağ insanlarının nasıl yaşadığına dair ipuçları verirken, inceleme sonuçları Buz Adam'ın çakmaktaşı aletlerini tekrar tekrar bilediğini gösteriyor.
Kuzey İtalya'da 5.300 yıllık donarak mumyalaşmış Ötzi ile birlikte bulunan taş aletler, Bakır Çağı topluluklarının nasıl yaşadığına dair bilgiler sunuyor.
Otzi Tirollü Buzadamı, İtalya'nın Güney Tirol bölgesinde Alp dağlarındaki bir buzulda kıyafetleri ve kişisel eşyalarıyla donmuş olarak bulunan 45 yaşındaki bir erkek bedeniydi. Araştırmalar Iceman'ın Bakır Çağı'nda yaşadığını gösteriyordu ve MÖ 3370-3100 yılları arasında muhtemelen bir okla öldürülmüştü. Ötzi ve beraberinde bulunan aletler üzerindeki araştırmalar sürüyor.
Floransa'daki Soprintendenza Arkeolojisi'nden Ursula Wierer ve İtalyan meslektaşları tarafından açık erişimli PLOS ONE dergisinde 20 Haziran'da yayınlanan son araştırmaya göre; Buzadam'ın hayatı ve trajik ölümüne yol açan olaylara dair daha fazla bilgi edinmek amacıyla araştırmacılar bu kez çakmaktaşı araçları analiz ettiler.
Ötzi'nin yanında bulunan çakmaktaşı bıçak ve ok uçları dahil aletler güçlü mikroskoplar ve bilgisayarlı tomografi kullanılarak incelendi.
Araştırma sonuçlarına göre çakmaktaşı aletlerde kullanılan taşlar bir kaç ayrı noktadan hatta bir kısmı Buzadamın yaşadığı tahmin edilen bölgenin 70 kilometre uzağındaki Trentino bölgesinden gelmişti.
Bilim adamları buna dayanarak Bakır Çağında Alplerde yaşayan topluluklarının uzun mesafeli kültürel ve ekonomik ilişkiler kurduğunu varsayıyorlar.
Öte yandan Ötzi'nin aletlerini keskinleştirmek için boynuzdan zımpara aletini kullandığını ve onları tekrar tekrar bilediği anlaşılıyor.
Araştırmanın Lideri Ursula Wiere; “Buzadam Ötzi, boynuz zımparasını kullanarak, aletlerini ve silahlarını dikkatli tekrar tekrar keskinleştiriyor ve sık sık onarıyordu. Çünkü aletleri eskiydi ve oldukça yıpranmıştı. Bazı aletleri çok küçülmüştü öyle ki onları bir daha bileme şansı dahi kalmamıştı. Aletlerini bilemek için sağ elini kullanıyordu" dedi.
arkeolojikhaber.com