Buzadam kafasına aldığı darbeden ve vurulduğu oktan dolayı değil, donarak öldüğünü iddia ediliyor. Araştırmacılar, Ötzi’nin başı ve omzundaki yaraların kendini toplamasını zorlaştırdığını ama asıl ölüm sebebinin bu olmadığını söylüyorlar.
Ötzi’nin mumyalaşmış vücudu 1991 yılında İtalyan Alplerinde bulunduğundan beri araştırmacılar 5300 yaşındaki buz adamın nasıl öldüğünü çözmeye çalışıyor. Araştırmacıların son iddiasına göre Kalkolitik dönem avcı toplayıcısı donarak öldü. İddiaya göre donma hadisesi omzundaki ok yarası yüzünden az miktarda kan kaybından sonra yaşandı.
Zürih Üniversitesi’nden antropolog Frank Rühli 20 Nisan’da Amerikan Fiziksel Antropologlar Derneği’nin yıllık toplantılarında bu gelişmeyi rapor etti.
Rühli, “Bu vakada ölüm nedeni olarak donmuş olması çok olası bir durum.” diyor. Rühli’nin tahminine göre Ötzi, birkaç dakika ya da birkaç saat boyunca bu soğuğa maruz kaldı ve en sonunda duruma yenik düştü.
Buz adamın vücuduna yapılan röntgenler ve Bilgisayarlı Tomografi görüntülemeye dayalı olan yeni analizler, Ötzi’nin omzuna isabet etmiş taş ok ucu yüzünden öldüğü fikrine karşı çıkıyor. Rühli’nin dediğine göre, şaşırtıcı bir şekilde Ötzi’nin omzunda derine saplanmamış olan ok ucu, kan damarını koparmış ama ciddi bir doku zararına neden olmamış. Onun ve iş arkadaşlarının sonuçlarına göre toplamda 100 mililitre veya yarım fincan kadar iç kanama olmuş. Rühli, bu durumun kişiye birçok rahatsızlık vermek için yeterli olduğunu ama ölmesi için yeterli olmadığını söylüyor.
Rühli, Buz adamın kafatasında görülen çöküntü ve çatlakların da ölümcül olduğunu kanıtlayamadıklarını söylüyor. Bazı araştırmacılar bu yaraların, Ötzi’nin sopayla ölümüne dövüldüğünün bir göstergesi olduğunu düşünüyor. Rühli’nin ekibi isi bu kafatası zedelenmelerinin sert zemin üzerinde yürüyen Ötzi’nin kazayla düşüp kafasını çarpmasıyla alakalı olduğunu düşünüyor. Buz adam kürk başlığıyla beraber bulundu ve Rühli’nin tahminine göre bu başlık tepeüstü yuvarlandığında kafasını korumasına yardımcı oldu.
Oğuzhan Parasayan - Arkeofili