Cam

Cam nedir?

Cam Nedir?

Cam; doğada obsidiyen veya kaya kristali olarak doğal durumda bulunan, silikat kökenli, genellikle saydam ya da yarı saydam, sert ve inorganik bir maddedir. 

Cam yüksek ısıda akışkan iken, kristallerin oluşumu engellenecek sekilde anı soğutulduğunda katılaşır. Camın rengi, cam hamuru ile belirli metal oksitlerin birlikte eritilmesi sonucu oluşur. Camın sıvı hali ile kristalleşmiş durumu arasında benzer özelliklerbulunmaktadır. Her iki durumda da molekül yapıları birbirine çokça benzemektedir. 

Cam yüzyıllar boyunca hem süsleme hem de kullanım amaçlı olarak üretilmiştir. 

Camın ilk kez ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte en eski cam boncuklar Eski Mısır Uygarlığında M.Ö. 2500 yıllarına tarihlenmektedir. 

En önemli cam üretim merkezleri; Ptolemaios dönemindeki Aleksandeia - İskenderiye  ile daha sonra Roma idi. Muhtemelen M.Ö. 1. yüzyılda geliştirilen cam üfleme yöntemi Suriyeli cam ustaları tarafından bulunmuştur. Önceleri kalıp içine üfleme yapılmaktaydı, bu kalıplar daha çok insan başı, üzüm salkımı ve istiridye kabuğu  seklindeydiler. 

Suriyeli bu cam ustaları daha sonraları kalıp kullanmadan, doğrudan üfleme yaparak küresel formu yapmayı başarmışlardır. 

Yapılan arkeolojik kazılara göre Anadolu'da camın M.Ö. VI. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlandığı anlaşılmaktadır. 

Antik Yunan'da cam işçiliği gelişmeye başlamış, boyalı cam, kesme cam ve mozaik cam gibi uygulamalar geliştirilmiştir.

Antik Roma'da ise cam, sanat alanında önemli yer edinmişitir. Roma'da oldukça fazla cam imalathanesinin olduğu bilinmektedir. Bu imalathanelerde koku şişeleri, kadehler ve vazolar üretilmiştir. 

Camın pencerelerde M.S. 1. yüzyıldan itibaren kullanıldığı sanılmışsa da, Pompeii'de ele geçen 2 cm. kalınlığındaki pencere camı bu görüşü çürütmektedir. 


Benzer Haberler & Reklamlar