Carmina fescennina

Carmina fescennina nedir?

Carmina fescennina: Eski İtalya'da şaka ve alay öğelerine yer veren, diyalog biçimindeki yerel Latince şarkılar.

Latin şiirinin eski biçimlerinden olan bu şarkılar, bağbozumu ve hasat şenlikleri gibi kırsal şenliklerde maskeli dansçılarca söylenir ve açık saçık düğün şarkılarıyla benzerlik gösterirdi.

Catullus'un bu şarkıları taklit ederek yazdığı düğün övgülerinden de anlaşılabileceği gibi, bunların çok serbest, hatta müstehcen bir dili vardı.

Horatius'un belirttiğine göre, insanları baştan çıkardığı düşünülen bu açık saçık 'kötü şarkılar'ı şarkıların insanları nazara karşı koruduğuna inanılırdı; bazı eski tarihçilerin, bu şarkıların adını aldığı fescennina sözcüğüyle fascinum (büyüleyici) sözcüğü arasında bağlantı kurmaları buna dayanır. Ama şarkıların adı büyük olasılıkla bir Etrüsk kenti olan Fescennia'dan gelmektedir.

Ağzı bozukluk, maskaralık ve müstehcenliğin bereketi artırıp şans getirdiğine inanıldığı düşünülürse başlangıçta bu şarkıların büyüyle ilgili dinsel bir amaç taşıdıkları söylenebilir.

Bu şarkıların alay ve kaba güldürü öğelerine ve şarkılara yer veren, dramatik özellikleriyle Latin tiyatrosunun habercisi sayılan Saturaların kaynağı olup olmadığı çağdaşaraştırmacıların üzerinde durduğu bir konudur.


Benzer Haberler & Reklamlar