Daha önce sadece Antik Roma ve Bizans şehri olduğu sanılan Ceraş'ın Erken İslami dönem şehirlerinden olduğunu ortaya çıkaran İslami Ceraş Projesi arkeoloji kazıları, arkeolog Rune Rattenborg tarafından kitaplaştırılacak.
Suriye, Irak ve İran başta olmak üzere Orta Doğu'da farklı tarihi dönemlere ait kazılarda görev alan Danimarkalı bilim adamı Rune Rattenborg, 2007'den 2013'e kadar Ürdün'ün Ceraş (Jerash) kentindeki kazılara katıldı. Kopenhag Üniversitesi'nce gerçekleştirilen Profesör Alan Walmsley'nin liderliğindeki "İslami Ceraş Projesi"de çalışan Rune Rattenborg, Louise Blanke'nin yönettiği "Geç Antik Ceraş Projesi"nde de görev almıştı.
“Ortadoğu'daki sıradan insanların ekonomik ve sosyal tarihlerini, metinler, kazılar ve peyzaj ve çevre çalışmaları aracılığıyla anlamaya çalışıyorum” diyen Rune Rattenborg'a göre, İslami Ceraş Projesinin kendisine en önemli katkısı, Erken İslam döneminde şehir anlayışını tamamen gözlemleme şansı vermesiydi.
The Jordan Times'tan Saeb Rawashdeh'in haberine göre; "Ürdünlü ve yabancı araştırmacılar tarafından önemli arkeolojik kazılar gerçekleştirilen Ceraş'ın, tiyatro, hamam, tapınaklara ve kiliselere ait kalıntılar nedeniyle genelde Roma veya Hıristiyan kenti kimliği öne çıkarılıyordu. İslami Ceraş Projesi çerçevesinde antik kentin tam merkezinde bulunan büyük Ümeyye camisinin keşfedilmesi sayesinde kentin İslam'ın ilk dönemine ait önemli bir şehir olduğu da ortaya çıktı" diyor Rune Rattenborg,
Proje çerçevesinde MS 8. yüzyıldan 10. yüzyıla kadar yaşam sürüldüğü tespit edilen Abbasi evleri ortaya çıkarılmıştı ama Güney Decumanus'un kuzeyinde de daha eski tarihli Ümeyye evlerine ait kalıntılar var.
2013 yılında kazılara son verilerek, ortaya çıkarılan caminin restorasyonuna başlandığını belirten Rattemborg, şimdi eski Ürdün kentinde erken dönem İslami yönetimle ilgili makaleler ve kitaplar için materyal topluyor.
Rune Rattenborg “İş arkadaşlarımla ve proje direktörleriyle birlikte önümüzdeki yıllarda İslami Jerash Projesi'nin bulgularını yayınlamaya çalışacağım” dedi.