Çin'de bir mezardan bambu kamışlarından yapılmış 2.300 yıllık çarpım tabloları çıktı

Çin'de bir mezardan bambu kamışlarından yapılmış 2.300 yıllık çarpım tabloları çıktı

Çin'de gerçekleştirilen arkeoji çalışmasında eski bir mezarda Qin saltanatından öncesine ait olduğu düşünülen, bambu üzerine yazılmış antik çarpım tabloları bulundu.

Çin’in merkezindeki bir mozolede, inanılmaz derecede eski bazı yazılı çarpım formülleri bulundu. Arkeologlar, Hubei Eyaletindeki Qinjiazui bölgesini kazarken, üzerinde matematiksel tabloların yazılı olduğu, muhtemelen 2.300 yıldan daha önce yazılmış bambu şeritleriyle karşılaştılar.

Keşfi bir basın toplantısında açıklayan Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi, eski bambu parçalarının, çatışan yedi devlet arasındaki şiddetli çatışmayla karakterize edilen Savaşan Devletler dönemine kadar uzanan bir mezarda bulunduğunu söyledi.

Jingzhou Müzesi’nden Yang Kaiyong’un söylediğine göre, M1093 olarak bilinen gömü alanı muhtemelen Kral Chu Xuan veya Kral Chu Wei’nin MÖ 369’dan 329’a kadar olan saltanatına kadar uzanıyor.

Bambu şeritler, kağıdın yaygınlaşmasından önceki dönemde bu bölgedeki en popüler yazı malzemesiydi. Qinjiazui bölgesinde, tipik olarak sadece bir veya iki santimetre genişliğinde ve birkaç santimetre uzunluğunda olan bu şeritlerden çok sayıda bulundu.

M1093, şimdiye kadar tespit edilen mezarlar arasında en fazla sayıda şeridi içeren alan olarak öne çıkıyor. Yang, Qinjiazui’de bulunan büyük miktardaki yazı kalıntıları hakkında yaptığı açıklamada “toplamda 3.910 bambu parçasının ortaya çıkarıldığını” söyledi ve ekledi: “1.200 ila 1.500 bambu parçasının toplam yaklaşık 30.000 kelime halinde birleştirilebilmesi bekleniyor.”

Bulunan yazılar, eski Çin eğitiminin temelini oluşturan Altı Sanat da dahil olmak üzere çeşitli farklı konuları kapsıyor. Bu Altı Sanat’ın arasında okçuluk, binicilik, kaligrafi, müzik, ritüel uygulamalar ve matematik gibi disiplinler yer alıyor.

Araştırmacılar şeritlerden birinde çarpım formüllerinin yanı sıra Jiujiushu olarak bilinen cebirsel tablonun bilinen en eski örneğini de buldular. Antik notların kapsadığı diğer konular arasında tıp, hayvancılık ve ünlü Çinli filozof Konfüçyüs’ün öğretileri yer alıyor. Araştırmacılar, diğer konuların yanı sıra “at yetiştirme” ve “hastalık reçeteleri” hakkında bilgiler içeren bambu şeritler de buldular.

Savaşan Devletler Dönemi nedir?

Çin’deki Savaşan Devletler dönemi MÖ 475’ten 221’e kadar sürdü ve Qin devletinin altı düşmanını yenmesiyle sona erdi. Bu, Çin imparatorluğunun ilk kez birleşmesi ve Qin hanedanlığının kurulmasıyla sonuçlandı.

Araştırmacıların belirttiğine göre Qinjiazui’de keşfedilen binlerce bambu yazı şeridi “Qin öncesi dönemin tarihini, kültürünü ve düşüncesini incelemek için önemli bir araç” işlevi görüyor.

chip.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar