Çin'de bulunan 22 bin yıllık fosilden yeni panda türü keşfedildi

Çin'de bulunan 22 bin yıllık fosilden yeni panda türü keşfedildi

Çin'de günümüzde soyu tükenmiş bir dev panda cinsinin 22 bin yıllık fosil kalıntısı bulundu.

Çin'de bulunan 22 bin yıllık kafatası kemiğinin DNA bilgileri bugüne varlığı bilinmeyen dev panda cinsinin keşfini sağladı. Panda cinsine fosilin bulunduğu mağradan ötürü Cizhutuo Pandası adı verildi.

Çin'in Guangşi Zhuang Özerk Bölgesi'nki (Guangxi Zhuang Autonomous Region) Sıcutuo (Cizhutuo) Mağarası'nda keşfedilen 22 bin yıllık panda fosilinden elde edilen mitokondriyal DNAnın (mtDNA) analizi, fosilin nesli tükenmiş, bugüne dek bilinmeyen dev bir panda cinsine ait çıktı.

Antik mağarada keşfedilen kemik parçasının DNA'nın korunmasını ve kurtarılmasını zorlaştıran Subtropikal (Savan) alanda bulunması bilimadamlarını "mitokondriyal DNA balıkçılığı" olarak adlandırılan karmaşık bir yöntem kullanmaya mecbur etti.

Sıcutuo pandasının mitokondriyal genindeki 6 proteinin yapısı değişmiş ve 18 mutasyon geçirmiş görünüyor. Mutasyon ve genetik değişimlerin pandaların yaşam alanları ile Son Buzul Maksimum'daki iklim değişikliklerin kaynaklanmış olabileceği tahmin ediliyor.

Fosille ilgili bilimsel araştırmanın sonuçları "Current Biology" dergisinde yayınlandı. 18 Haziran tarihinde, "Güney Çin'den 22.000 yıllık dev bir panda'nın mitokondriyal genomu yeni bir panda soyunu ortaya çıkardı" (Mitochondrial genome of a 22,000-year-old giant panda from southern China reveals a new panda lineage) başlığı ile yayınlanan makale Albert Min-Shan Ko, Yingqi Zhang, Melinda A. Yang, Yibo Hu, Peng Cao, Xiaotian Feng, Lizhao Zhang, Fuwen Wei, Qiaomei Fu' nun imzalarını taşıyor.

Makaleye göre; fosilin ait olduğu Sıcutuo pandası, günümüzden 144 bin ila 227 bin yıl önceki zaman aralığında yaklaşık 183 bin yıl önce ortaya çıkmış görünüyor.

Makalede imzası bulunan Çin Bilimler Akademisinden Qiaomei Fu, "Elimizdeki eşsiz Mitokondriyal DNA dizisi, bilinenlerden ayrı bir panda soyunu gösteriyor. Sıcutuo mağarasında bulunan panda türünün, diğer pandalara oranla günümüzdeki pandalara daha yakın akraba olduğu anlaşılıyor ama buna rağmen günümüz pandalarının ortak atalarından farklı olduğu anlaşılıyor. Genetik çeşitliliğinin zamanla nasıl değiştiğini ortaya çıkarmak için daha fazla soyu tükenmiş panda DNA yapısını incelememiz gerekiyor." dedi.

Yaklaşık 150 bin DNA parçasını karşılaştıran araştırmacılar, soy ağacında bugünkü pandaların atalarından ayrışmış görünen Sıcutuo pandasının tam mitokondriyal genomunu ortaya çıkarmak için bunları dev panda mitokondriyal genom referans dizisine göre hizaladı.

Araştırmacılar, soyağacı oluşturmak için elde ettikleri yeni genomun yanı sıra türü tükenen 32 panda ve günümüzde yaşayan 138 panda türünden alınan mitokondriyal genomları karşılaştırıldı.

arkeojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar