Çin'in Henan eyaletinde gerçekleştirilen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda Tang Hanedanı dönemine ait 50'den fazla arkeolojik eser yakalanırken, aralarında defineci ve tarihi eser kaçakçılarının yer aldığı 12 kişi tutuklandı
Çin’in kültürel mirasını koruma çabaları kapsamında son dönemin en büyük tarihi eser kaçakçılığı operasyonlarından biri gerçekleştirildi. Operasyon, "2025 Kültürel Mirası Koruma Seferberliği" kapsamında yürütülüyor.
27 Nisan 2025’te South China Morning Post ve Xinhua’nın duyurduğu operasyonda, 12 kişi tutuklandı ve Tang Hanedanı (MS 618-907) dönemine ait 50’den fazla nadide eser güvenliğe kavuşturuldu.
Operasyon Henan eyaletinin Luoyang ve Zhengzhou şehirlerinde eş zamanlı baskınlarla gerçekleştirildi.
Aralarında profesyonel tünel açma ekipmanları kullanarak kazı yapan 3 defineci, tarihi eserleri yurtdışına pazarlayan 5 aracı, eosyal medya üzerinden tarihi eserlere alıcı bulan 5 pazarlamacı tutukladı.
Operasyonda ele geçirilen tarihi eserler
2.000 yıllık bronz aynalar, yeşim taşı oymalar, ve altın sikkeler, yasadışı kazı haritaları ve metal dedektörleri, ve aralarıda 15 santimetrelik altın kaplama Buda Heykeli, Wu Zetian dönemine ait gümüş tütsü kabı ve İpek Elyazması Şiir metninin de yer aldığı Tang Hanedanı’na ait eserler
Operayon bir köylünün, tarlasında gece tünel kazıldığını fark edip polise ihbarda bulunması üzerine başlatıldı.Yeraltı radarı (GPR) ile kaçak tüneller tespit edildi. Polis definecilerin izini sürerek interpol veri tabanından eserlere ulaştı ve Hong Kong’ta satışa çıkarılan bir bronz aynanın satıcıları ile temasa geçti.. Bu arada da Karanlık ağda (dark web) yapılan kripto para alışverişlerini takip etti.. 2 zanlının Fransa ve Japonya’daki alıcılarla yazışmaları tespit edildi. Yabancı bağlantılar üzerine uluslararası işbirliği ile kayıp eserlerin Fransa ve ABD’den iadesi için görüşmeler başlatıldı.
Tutukluları bekleyen cezalar:
Çin Ceza Kanunu Madde 328: Tarihi eser kaçakçılığında 10 yıla kadar ağırlaştırılmış müebbet hapis.
Henan, Çin’in en zengin arkeolojik bölgelerinden biri (Xia ve Shang hanedanlarına ev sahipliği yapmış). Tang Hanedanı eserleri, özellikle İpek Yolu ticareti hakkında kritik ipuçları veriyor.
Ele geçirirlen tarihi eserler, Luoyang Müzesi’nde restore edilirken, kaçakçıların müze ile bağlantılarının olup olmadığı da araştırılıyor.
arkeolojikhaber.com