Çöl Uçurtması nedir?
Çöl uçurtmaları; (Desert kites) Orta Doğu'da ve özellikle Ürdün'ün doğusunda çok sık görülen, çöllerde yaşayan av hayvanlarını yakalamak amacıyla kurulan tuzak yapılarıdır. Çöl uçurtmaları, çevrelerinde hücre adı verilen küçük taş yapılar bulunan kapalı bir alan üzerinde birleşen parelel iki uzun duvardan oluşan mega yapılardır.
Tuzaklar genellikle toynaklı yaban hayvan sürülerini yakalamak için kullanılıyordu. Çöllerde kurulurlar. Ürdün dışında İsrail'deki Negev Çölü ve Mısır'daki Sina Çölü en sık karşılaşıldığı yerlerdir.
Çöl uçurtmaları genellikle harçsız tarla taşından yapılmış ve bir ucunda geniş ve diğer ucunda bir muhafaza veya çukura açılan dar bir açıklığa sahip V veya huni şeklinde düzenlenmiş iki uzun, alçak duvardan oluşur. Bir grup avcı, büyük av hayvanlarını geniş uca kovalar veya sürerler ve daha sonra onları huni boyunca bir çukurda veya taş bir mahfazada hapsedilecekleri ve toplu olarak kolayca kesilecekleri dar uca koyarlardı.
Arkeolojik kanıtlar, duvarların uzun veya hatta çok önemli olması gerekmediğini göstermektedir - tarihsel uçurtma kullanımı, bez afişli bir dizi direklerin bir taş duvar kadar iyi çalışacağını göstermektedir. Bununla birlikte, uçurtmalar tek bir avcı tarafından kullanılamaz: önceden planlanan ve toplu olarak hayvanları sürmek ve sonunda hayvanları kesmek için çalışan bir grup insanı içeren bir av tekniğidir
Gökyüzünden bakıldığında, şekilleri rüzgarla taşınan bir uçurtmayı andırıyor; bu nedenle, MS 20. yüzyılın ilk yarısının Fransız ve İngiliz mandası zamanında Yakın Doğu'nun kurak bölgeleri üzerinde uçan pilotlar tarafından uçurtma olarak adlandırıldılar.
Çöl uçurtmaları, çevrelerinde hücre adı verilen küçük taş yapılar bulunan kapalı bir alan üzerinde birleşen iki uzun duvardan oluşan mega yapılardır. Gökyüzünden bakıldığında, şekilleri rüzgarla taşınan bir uçurtmayı andırıyor; bu nedenle, MS 20. yüzyılın ilk yarısının Fransız ve İngiliz mandası zamanında Yakın Doğu'nun kurak bölgeleri üzerinde uçan pilotlar tarafından uçurtma olarak adlandırıldılar.