Danimarka'da arkeologlar iyi derecede korunmuş 50 Viking iskeleti buldu

Danimarka'da arkeologlar iyi derecede korunmuş 50 Viking iskeleti buldu

Elektrik hattı inşaatı sırasında fark edilen tarihi mezarlık alanda yaklaşık 6 ay boyunca 2 bin metrekarelik alanda süren arkeoloji kazıları sırasında bulunan 50 iskelet hakkında, "olağanüstü iyi korunmuş 50'ye yakın iskelet bilimsel keşifler için yepyeni bir araç kutusu" diyen Arkeolog Michael Borre Lundo, tüm iskeletler üzerinde DNA analizi yapılabileceğini umuyor.

Associated Press haberine göre,Danimarka'da Vikingler dönemine ait ipuçları barındırabilecek "olağanüstü iyi korunmuş" yaklaşık 50 iskelet0 keşfedildi.

Danimarka'nın Odense kentine bağlı Aasum köyünde elektrik hattı yenileme çalışmaları kapsamında keşfedilen tarihi alanda yapılan arkeoloji kazılarda arkeologlar, yaklaşık 6 ay boyunca çalıştı. 

2 bin metrekarelik mezarlık alanda kazılarda, Vikinglere ait ipuçları barındırabilecek "olağanüstü iyi korunmuş" 50'ye yakın iskelet gün yüzüne çıkarıldı.

Kazıyı yöneten arkeolog Michael Borre Lundo, "Çok heyecan verici bir bulgu çünkü çok iyi korunmuş iskeletler bulduk." dedi.

Lundo, bulgular için "bilimsel keşifler için yepyeni bir araç kutusu" dedi ve "Umarım tüm iskeletler üzerinde DNA analizi yapabiliriz." ifadesini kullandı.

Uzmanlar kazıda, Viking dönemine ait akrabalık, göç dahil sosyal kalıpları inceleme ve DNA analizleriyle yaşam öyküleri oluşturmayı hedefliyor.

Milattan sonra 793-1066'daki Viking Dönemi'nde, "Vikingler" olarak bilinen İskandinavların, Avrupa'daki kolonileriyle fetih ve ticaret yaptığı belirtiliyor.

Ahmet Furkan Mercan - AA


Benzer Haberler & Reklamlar