Darülmülk Konya Selçuklu Sarayları sergisi açıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirilen "Darülmülk Konya Selçuklu Sarayları" sergisi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sanatseverlerle buluştu.

Konya'nın arkeolojik kazılarında gün yüzüne çıkarılmış eserlerden özel bir seçkiye yer verilen sergide, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Çini Eserleri Müzesi, Konya Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi, Konya Etnografya Müzesi ve İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin koleksiyonlarında yer alan 135 eser görülebilecek.

Küratörlüğünü Özkul Eren'in yaptığı serginin yönetmenliğini, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz üstlendi.

Sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Coşkun Yılmaz, Selçuklu tarihinin Türk tarihinin çok önemli bir dönemini oluşturduğunu belirterek, "Fakat bu önemiyle orantılı olarak tarihimizde ve tarihi araştırmalarımızda henüz yerini almış değil. Son yıllarda bu ilgi gittikçe artıyor. Bizim Selçuklu tarihini anlamamız aslında Osmanlı'yı da bugünü de anlamanın temelini oluşturuyor. Anadolu'daki varlığımızı da anlamayı kolaylaştıran en önemli dönemdir." dedi.

- Sergi, bizi Türkiye Selçuklularının dünyasına taşıyor.

Konya'nın Türkiye Selçuklularının payitahtı, başkenti olduğunu aktaran Yılmaz, "Darülmülk olarak isimlendirilmesi zaten oradandır. Bu özelliği aslında Konya'yı Konya yapan temel hususiyetlerden birisi. Onun bir medeniyet merkezi, kurucu bir şehir oluşunun da göstergesi. Bugün burada gerçekleşen sergi de bir yönüyle Türkiye Selçuklularını gündeme getirmeyi amaçlıyor. Sergi, bizi Türkiye Selçuklularının dünyasına taşıyor." diye konuştu.

Yılmaz, sadece uzmanların değil herkesin sergiyi gezmesi tavsiyesinde bulundu.

Projesine Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın imza attığı serginin düzenleme kurulu Doç. Dr. Muharrem Çeken, Prof. Dr. Alptekin Yavaş, Ekrem Aytar ve Ömer Faruk Türkan'dan oluştu.

Sergiye katkıda bulunan isimler arasında ise

Coşkun Bilgi, Mehmet Ali Çelebi, Hasan Kahramanoğlu, Serdar Gündoğdu, Ahmet Hamdi Bülbül, Şenay Çınar, Zeynep Öztürk, Zeynep Sürmeneli, Abdülkadir Şahin, Derya Revan ve Gülçin Tuna da sergiye katkıda bulunan isimler arasında yer aldı.

Sergi, ücretsiz olarak 25 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek.

- Eserler hakkında

Sergide, Alaeddin Tepesi üzerinde yer alan Selçuklu Sarayı, Kubadabad Sarayı ve Felekabad (Filobad) Sarayı'nda bulunan 78 çini, 9 taş, 14 alçı, 12 seramik, 1 cam, 3 maden eser ile 18 sikke görülebilecek.

Sergide, minai tekniğindeki çiniler, İslam mimarisinin ait olduğu zamanı ve yeri bilinen yegane örnekler arasında. Bu çinilerde genellikle at üzerinde Selçuklu sultanları ve saraya ait insan figürleri dikkati çekiyor. Kubadabad Sarayı kazılarında ortaya çıkarılan ve üzerlerinde Selçuklu dönemine ait devlet sembolü olan çift başlı kartal figürlerinin bulunduğu sekiz kollu yıldız çinilerden 15'i de ilk kez bu sergiyle sanatseverlerle buluştu.

Selçuklu Saraylarında pencere veya dolap niş köşeliklerinde süsleme öğesi olarak kullanılan kabartma tekniğiyle yapılmış alçı eserlerden 6'sı, Konya iç kalesine ait ve tek örnek olan 1203 tarihli yazılı belge niteliğindeki kitabe, Türkiye Selçuklu Sultanlarına ait 18 sikke ile 2 kurşun mühür de ilk kez sergileniyor.

AA Salih Şeref

 


Benzer Haberler & Reklamlar