Gaziantep’teki tarihi höyükte alenen kaçak kazı yapıldı. İş makineleri ile yapılan kazılarda definecilerin bulduğu tarihi eserleri yutdışına kaçırdığından şüpheneniliyor.
Gaziantep Şahinbey İlçesi'nde Antep-Kilis Karayolu üzerindeki Zeytinli Köyü’nde bulunan tarihi höyük yapılan kaçak kazı nedeniyle büyük zarar gördü.
Birgün Gazetesindeki Hüseyin Şimşek imzalı habere göre; definecilerin gündüz saatlerinde yaptığı kazı, höyükte büyük zarara neden oldu. Haberde söz konusu höyüğün Zeugma antik kentinde bulunan iki höyükle birlikte Antep’te bulunan üçüncü antik kent kalıntısı olduğu iddia ediliyor ancak höyüğün adı dahi belirtilmiyor. Gaziantep'in Zeytinli Köyü adına açılan Facebook sayfasında da Kilis yolu üzerindeki höyüğün talan edildiğine dair 16 Şubat tarihli 6 resim yer alıyor.
Söz konusu höyük, Gaziantep'in tarihi envanter kayıtlarında Zeytinli Höyük olarak geçiyor ve çevresi de arkeolojik sit alanı idal edilmiş durumda. 2013 yılında Zeytinli Köyü, Harmanyeri Mevkii’nde yağışlar sebebiyle açığa çıkan mozaikli alanda kurtarma kazıları yapılmıştı.
Söz konusu habere göre Hitit, Med, Asur, Pers, Madekon, Seleukos, Roma, Bizans, Abbasi ve Selçuklular’a ait binlerce tarihi esere ve kalıntıya sahip Antep’in Şahinbey ilçesinde “define avcıları” herkesin gözü önünde höyüğe giriş galerisi açtı ve sayısı bilinmeyen eserleri buradan dışarı çıkarttı. İzin alınmadan yapılan kazılar sonrasında tarihi dokunun büyük zarar gördüğünü ifade eden Zeytinli Köyü sakinleri, tarihi eser kaçakçılarının kazıları gece vakti yapmaya bile gerek duymadığını, gündüz saatlerinde eserleri götürdüğünü ifade etti.
Müdürlüğün haberi yok
Binlerce yıl öncesine ait tarihi höyükte gündüz vakti yapılan kazılardan Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ise haberinin olmadığı da iddia edildi.
Haberde dikkat çeken bir diğer nokta ise; "özellikle Suriye iç savaşının başlamasının ardından Suriye’deki tarihi yerlerden ve müzelerden çalınan binlerce tarihi eser, Antep’te yapılan açık artırmalar ile satılmış ve dünyanın birçok bölgesine dağıtılmıştı. Kaçakçıların büyük rağbet gösterdiği kentte yetkililerin haberi olmadan yapılan kazılar sonrasında elde edilen tarihi eserlerin çoktan yurtdışına gönderilmiş olabileceği de ifade ediliyor." ifadeleri.