Türkiye'deki sualtı arkeolojisi çalışmalarını yansıtan TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin 7. sayısında Doç Dr. Çiler Çilingiroğlu’nun kaleminden tarihöncesi çağlarda Doğu Akdeniz’de denizcilik etkinlikleri üzerine önemli bir yazı yer alıyor.
Derginin yedinci sayısında Ege ve Doğu Akdeniz’de son yıllarda gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar, tarihöncesi toplumların denizcilik etkinliklerine ilişkin nitelikli kanıtlar sunuyor. Bazı araştırmacıların bu konuya ilişkin önyargı ve varsayımlarının aksine, tarihöncesi toplumların denizcilikle ilgili geniş bilgi birikimine sahip oldukları son veriler ışığında bilim dünyasına sunuluyor. Bir diğer önemli makale ise Yrd. Doç. Dr. Nilhan Kızıldağ ve Doç. Dr. Harun Özdaş’ın kaleme aldığı “Bodrum Yarımadası Kıyılarının Yanal Taramalı Sonar Araştırması”. Doğru şekilde kullanıldığı takdirde önemli sonuçlar elde edilmesine yardımcı olan yanal taramalı sonar üzerine kaleme alınan yazı çalışma verimliliğini arttıran, tüplü dalış yöntemine göre daha geniş alanların daha kısa sürede taranmasına ve tüplü dalış limitlerini aşan derin sularda araştırmaya yapmaya imkan veren yöntemin artılarını ve eksilerini anlatıyor.
Ayrıca 2016 yılında gerçekleştirilen Batı Karadeniz kıyıları arkeolojik sualtı araştırması, 29 Mayıs - 1 Haziran 2017 tarihleri arasında Paris UNESCO Genel merkezinde gerçekleştirilen “UNESCO Sualtı Kültür Miras Sözleşmesi ve Korunması Toplantısı”, Van Gölü’nde bulunan Rus gemisi Akdamar’ın özel fotoğrafları ve hikayesi okurları bekleyen diğer konular.
TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin 7. sayısı Türkçe ve İngilizce olarak www.tinaturk.org adresinden okunabilir. Ayrıca yılın ikinci yarısında çıkacak sekizinci sayının ardından 2017 yılı bir cilt halinde bilim dünyasına basılı olarak sunulacak. Dergi Türkiye’deki üniversitelere, müzelere, enstitülere ulaştırılırken dünyanın önde gelen üniversitelerine ve uluslararası bilimsel toplantılarına da gönderilmektedir.