Dinozorların dilleri Jurassic Park'taki gibi uzayamıyordu

Dinozorların dilleri Jurassic Park'taki gibi uzayamıyordu

Jurassic Park neticede belgesel değil, kurgu senaryo. Yine de paleontologlar filmin Tyrannosaurus Rex'i yanlış tanıtmasından şikayetçi. Araştırmalar alt damağına bağlı olduğundan birçok dinozorun dilini sallayamadığını belirtiyorlar. T-Rex de dil bağına sahip olduğu için filmdeki gibi dilini dışarı çıkaramıyordu.

Sinemalarda yeni bölümü ile insanları cezbeden Jurassic Park filminde, dinozorların dilleri havada uçuşuyordu. Geniş açık ağızlarından iri dilleri sallanırken görüler dinozorlar popüler kültürde hayli rağbet görüyor. Ancak araştırmacılar bu görüntülerin gerçeklerle çeliştiğine dikkat çekiyorlar.

Özellikle de filmin başrolünde yer alan Tyrannosaurus Rex türünün dilinin sarkmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Dinozorlar sanıldığı gibi dillerini dışarı çıkarmıyormuş

Sonuçları "PLOS ONE" dergisinde yayınlanan araştırmada, soyu tükenmiş bu hayvanların akrabaları olan modern kuşlar ve timsahlar ile dinozor fosillerinde, dilin altını destekleyen dil kemiği karşılaştırmalı incelendi.

Teksas Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisinden bilim adamları, araştırmada dinozorların düşünülenin aksine dillerini kertenkeleler gibi ağızlarından dışarı çıkarmadığı, dillerini muhtemelen timsahlara benzer şekilde ağız tabanına yerleştirdiği sonucuna vardı.

Keşif, dinozorların dil kemiklerinin timsahlarınki gibi kısa ve basit, aynı zamanda çok hareketli olmayan bir dille bağlantılı olduğunu gösterdi.

Dinozorların dilleri çenelerinin arasından dışarı uzanamıyordu

Araştırma ekibinden Profesör Julia Clarke, bulguların, dinozorları çeneleri arasından uzanan dilleriyle gösteren canlandırmaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Dil kemiği birçok hayvanda dil için çapa görevi görürken, kuşlarda bu kemikler gaga ucuna kadar uzanabiliyor.

Jurassic Park bilimsel hatalarla dolu

Jurassic Parkher ne kadar belgesel değil kurgu olsa da paleontologlar, gençlerin bu filmleri ciddiye aldığını ve film karelerinde gördükleri dinozorlarla gerçek dinozorları karıştırdığından şikayetçi. 

Paleontologlar, filmi palentolojiye ilgiyi artırması açısından yararlı buluyor ama gerçekler yerine kafalarda yanlış imajlar şekillendirmesi açısından zararlı görüyorlar.

 

 

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar