Dioskurlar veya Dioskur

Dioskurlar veya Dioskur nedir?

Dioskurlar veya Dioskur: 

"Dioskuroi" Zeus'un delikanlı­ları anlamına gelir.

Bu isim, Leda'nın oğulları Kastor'la Polydeuskes'e (yahut Polluks) veri­lir. Tanrı Zeus'un Leda'ya yaklaştığı gece, Leda ölümlü kocası Tyndareos'la da yatmış. Zeus'tan Helena ile Polydeukes'i, Tyndareos'tan da Kastor ile Klytaimestra'yı doğurmuştur.

Birbirinden hiç ayrılmayan Kastor'la Polydeukes kardeşliğin ve dostlu­ğun simgesi olmuşlardır.

Efsane, omuz omuza vererek yaptıkları kahramanlıkları anlatır: Theseus kız kardeşleri Helena'yı kaçırınca, Atina'ya karşı sefere çıkmışlar ve Theseus'un Hades ülkesine indiği bir sırada onu geri al­mışlar, ayrıca da Theseus'un anası Aithra'yı kaçırıp Sparta'ya getirmişler.

 Kalydon avına da, Argonaut'lar seferine de katıl­ mışlar (Argonaut'lar, Amykos) ve her iki se­ferde yararlık göstermişler. Ne var ki Helena uğruna açılan Troya savaşında bulunamamış­lardı, çünkü daha önce talihsiz bir macerada can vermişlerdi.

Dioskur'lar Leukippos'un iki kızı Phoibe ile Hilaira'yı kendilerine eş olma­ları için kaçırmak istemişler, ama bu kızların hem amca oğulları, hem de nişanlıları olan Lynkeus'la İdas Dioskur'ların peşine takılmış­lar, aralarında çıkan kavgada Kastor can ver­miş, ölümsüz olan Polydeukes de yaralanmış­tı.

Zeus bu iki kardeşi birbirinden ayırmamak için, ikisini de göğe alıp yıldızlar arasına yer­leştirmiş (İkizler burcu).

Sparta'nın Taygetos dağında dünyaya gel­dikleri söylenen Dioskur'lar Dor ırkının tem­silcileridir.  Dor uygarlığının merkezi Spar­ta'nın Atina'ya karşı olan ezeli düşmanlığını simgelerler.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar