Diyarbakır'ın Sur ilçesi ve benzer nitelikteki tarihi çevrelerde yürütülecek yeni yapılaşma çalışmalarına katkı sunulması amacıyla "Tarihi Çevrede Yapılaşma Deneyimleri Çalıştayı" düzenlendi.
DİYARBAKIR: Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-KUYAM) tarafından Kültür ve Kongre Merkezi'nde, ulusal ve uluslararası ölçekte gerçekleştirilen başarılı uygulamalar ışığında terör saldırılarından zarar gören Diyarbakır'ın Sur ilçesi ve benzer nitelikteki tarihi çevrelerde yürütülecek yeni yapılaşma çalışmalarına katkı sunulması amacıyla "Tarihi Çevrede Yapılaşma Deneyimleri Çalıştayı" düzenlendi.
DÜ-KUYAM müdürü Doç. Dr. Neslihan Dalkılıç, buradaki konuşmasında, gündemi uzun süredir meşgul eden ve yaşadıkları kenti yakından ilgilendiren tarihi çevrede yapılaşma konusunu ele alacaklarını söyledi.
Çalıştayda tarihi çevrelerin yeniden yaşayan mekanlar haline gelme süreçlerinin ve yeni yapılaşma uygulamalarını tartışmayı hedeflediklerini kaydeden Dalkılıç, çalıştayın Diyarbakır'da gerçekleşmesinin önemli olduğunu belirtti.
Binlerce yıllık bir geçmişe sahip Suriçi bölgesinin, somut değerleri olan anıtsal yapıları ve geleneksel evleriyle bu yapı ve alanlarda gerçekleştirilen sosyal yaşam, kültürel yapı ve özel geleneksel üretimler gibi soyut değerleriyle bir bütün olduğunu aktaran Dalkılıç, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin 2015 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdiğini anımsattı.
Dalkılıç, Suriçi'nin, dünya miras alanının tampon bölgesi olarak kabul edildiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Geçen yıl yaşanan saldırılar sonrası Suriçi'nin doğu diliminde büyük oranda tahribat ve yıkım oluşmuştur. Birçok noktada, tescilli ve tescilsiz yapılar hasar gördü. Geniş alanlarda yıkımların oluştuğu görülmektedir. Suriçi'nin bu bölgesinde tarihi dokuya uygun, yeniden yaşanılabilinir mekanlar olması konusunda herkesin beklentisi var. Suriçi'nde hasar gören, yıkılan veya yok olan eserlerin tamamlanması, yeniden yapımı, oluşan boşluğun doldurması ve yaşanılabilir bir ortam sağlanması geçmişle gelecek arasındaki simgesel ve anı değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için gereklidir."
Halen 14 yapının restorasyon çalışmasının bilim kurullarının gözetiminde devam ettiğini aktaran Dalkılıç, Suriçi ve benzer nitelikteki bölgelerde yürütülecek restorasyon ve yeniden yapılandırma çalışmalarına katkı sunmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
DÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mine Baran da kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması çabasında olduklarını, bunun için herkese farklı şekillerde görevler düştüğünü söyledi.
Çalıştaya, DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
AA Şükrü Gündüz