Domitianus

Domitianus kimdir?

Domitianus: MS 51-96. MS 81-96 arasında hüküm sürmüş Roma imparatoru.

Vespasianus’un küçük oğlu, kardeşi Titus’un halefidir.

Babası ve kardeşinin imparatorluk döneminde geri planda kalmış, hiçbir askeri tecrübesi olmamıştı.

İmparator olduktan sonra kendini gösterme ihtiyacı hissetti.

Kendisine ‘Efendi ve Tanrı’ şeklinde hitap edilmesini istedi, senatörlere acımasız davrandı. Germania’da Chatti kavmine karşı başarı kazandı.

Ayaklanma çıkaran Dacia yerlilerine karşı uzun süre mücadele etti ancak istenen oranda üstünlük sağlayamadı.

Zamanla muhaliflerinin artması üzerine öldürülme korkusu duymaya başladı.

Muhbirler ve casuslar devri açıldı, şüphelendiği kişileri öldürttü, senatörler üzerinde baskı kurdu.

Öldürttüğü kişiler arasında Britannia’da önemli başarılar kazanıp ünlenen Agricola da vardır (MS 93). MS 96 yılında elebaşları arasında iki imparatorluk temsilcisi, çeşitli saray görevlileri ve karısı Domitia Longina’nın bulunduğu bir grubun suikasti sonucu öldürüldü.

Ölümü halk arasında sevinçle karşılandı, anısı senato tarafından lanetlendi.

Görevlerini yürütme konusunda çalışkandı.

Plinius(genç)’un Traianus’a yazdığı mektuplar Domitianus’un idari kararlarının yerinde olduğunu doğrular. Dini inançlara saygılı kaldı, festivalleri destekledi. Kamu ahlakının bozulmamasına önem verdi. Döneminde faal olan filozofları iki kez Roma’dan kovmasının nedeni büyük olasılıkla bu grubun stoacı (stoacılık) görüşler yaydığını düşünmesiydi.

Augustus’tan bu yana en kapsamlı imar faaliyetini yürüttü. Aralarında Flavius Amfitiyatrosu (Colosseum) ve Palatinus Tepesi’nde yapılan yeni bir sarayın da bulunduğu pek çok kamu binası onun döneminde bitirildi ya da restore edildi.

P. Cornelius Tacitus onun için şöyle yazar: “Domitianus yaradılıştan şiddete eğimi olan bir adamdı. Öfkesi ne kadar gizli kalırsa o kadar büyüyordu, en korktuğu şey sıradan bir insanın kendisinden daha büyük ün kazanmasıydı.”
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar