Domuztepe'de okçu figürlü seramik parçası ve ok uçları bulundu

Domuztepe'de okçu figürlü seramik parçası ve ok uçları bulundu

Domuztepe Höyüğünde boyalı seramik kapların üzerinde okçu figürlü resim ve çok sayıda okucu buunması Kazı Başkanı Doç. Dr. Halil Tekin tarafından, ok ve okçuluğun Kahramanmaraş'ta çok eski olgu olduğuna yorumlanıyor. Asurluların Maraş'a ok atılan alan ya da okun oğlu anlamında Markasi adını vermesi de bu teze dayanak olarak gösteriliyor.

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin tarafından 2013'te Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü koordinesinde başlatılan, 2015'ten bu yana da Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen kazı çalışmaları ile süren kazılarda şu ana dek 9 bin önceye dek uzanan bulgulara rastlandı.

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Kelibişler Mahallesi yakınlarındaki Domuztepe Höyüğü'nde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında, boyalı sermaik kapların üzerinde okçu figürlü resim ve çok sayıda okucu bulundu.

Doç. Dr. Halil Tekin: Domuztepe'de çok sayıda ok ucu bulundu

Domuztepe Höyüğü'nde, bazı boyalı çanak çömlek parçalarının üzerinde ok atan kişilerin yer aldığını belirten Tekin, "Öte yandan arkeolojik alanda çok sayıda ok ucu bulduk" dedi.

Ok ve okçuluk Kahramanmaraş'ta çok eski bir olgu olarak karşımıza çıkıyor" diyen Doç. Dr. Halil Tekin, Kahramanmaraş'ta okçuluğun eski bir gelenek olabileceğine dikkat çekerek, "Markasi'de okçuluğun bir simge olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

Asurlular Maraş'a ok atılan alan ya da okun oğlu anlamında Markasi adını vermişti

Günümüzden yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait Asur yazılı belgelerinde, bölgede Gurgum Krallığı'nın hakimiyetinin yer aldığını hatırlatan Doç. Dr. Halil Tekin,, Asur kralı 2. Sargon ya da Şarrukin zamanında, Kahramanmaraş'a "Markasi" şeklinde bir tanımlama yapıldığını belirtti.

Tekin, "Domuztepe'den oldukça geç bir zaman dilimine tarihlendirilen Markasi  dil bilimcilere göre 'ok atılan alan', 'okun oğlu' anlamına geliyor. Bu da gösteriyor ki burası ok ve okçuluk için çok önemli bir merkez. O yüzden Asur kralı da bizzat buraya bu ismi vermiş" şklinde konuştu.

Osman Okumuş:  İlçede uluslararası okçuluk festivali düzenliyoruz

Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş da ilçelerinde devam eden kazı çalışmalarını çok önemsediklerini söyledi. İlçede uluslararası okçuluk festivali düzenlediklerini anımsatan Okumuş, bu anlamda kazılarda, testilerin dışında çıkan okçulukla ilgili resimlerin kendilerini heyecanlandırdığını belirtti.

Kahramanmaraş İl Kültür Müdürü Seydihan Küçükdağlı da kentte devam eden bilimsel, kurtarma ve araştırma kazılarının, Kahramanmaraş'ın tarihine ve kültürüne ışık tutmaya devam ettiğini ifade etti. Küçükdağlı; kazı başkanları, akademisyenler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde devam eden çalışmalarda bugüne kadar çok değerli bulguların ortaya çıktığını, bunların müzede sergilendiğini sözlerine ekledi.

İsmail Hakkı Demir - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar