Geçtimiz yıl Kazı Başkanlığını Almanya'nın Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter'in yaptığı Dülük Antik Kenti arkeoloji kazılarına bu sene aynı üniversiteden Prof. Dr. Michael Blömer liderlik edecek. Kazı Başkanı Yardımcılığını ise geçen yıllarda olduğu gibi arkeolog Dilek Çobanoğlu üstleniyor.
Arkeologlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi iş birliğinde Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi Dülük Mahallesi yakınlarındaki antik kentte yürütülen arkeoloji kazılarının 2022 sezonuna başladı.
Dülük antik Kenti'nin yeni Kazı Başkanı Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Blömer ile yardımcısı olan aynı üniversitede görevli Dilek Çobanoğlu, antik kentin konumlu olduğu Keber Tepesi'nde kazı çalışmalarına eşlik etti.
Blömer, 20 yıldır bu bölgeyi çalıştığını ancak ilk defa kazı başkanı olarak burada bulunduğunu ve bunun için çok mutlu olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıllarda bulunan pagan tapınağının hangi tanrı için inşa edildiği araştırılıyor
Dülük Antik Kenti'nde Hellenistik dönemin ilk kez ortaya çıktığını ifade eden Blömer, geçen yıl yapılan kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait tapınağın keşfedildiğini belirterek, "Bu bölgedeki en büyük tapınak olduğu için bu sene de bununla ilgili çalışmalarda bulunacağız, kazı alanını genişleteceğiz. Burası muhtemelen Roma imparatorunun yenilediği bir tapınak. Bu yılın çalışmaları esnasında tapınağın doğu kısmını daha ayrıntılı incelemeyi hedefliyoruz. Bu yıl, buranın ne amaçla, nasıl kullanıldığını ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Hali hazırda Dülük Baba Tepesi'ni biliyoruz, Mitras Tapınağı'nı biliyoruz ama ilk defa Roma Tapınağı keşfedildi ve bununla ilgili dini açıdan bölgenin dini merkezini ortaya çıkartmış olacağız. Burası yeni bir yer." dedi.
Roma tapınaklarının mimarisiyle ilgili de bilgi elde edileceğini vurgulayan Blömer, "Kazı alanındaki tabakada şu an apsisi görüyoruz, bu apsis Roma tapınaklarının mimarisi açısından çok önemli. Bunu da keşfetmiş olduk. Burası büyük bir tapınak, mimariyle ilgili daha fazla bilgi ortaya çıkarmaya çalışacağız." diye konuştu.
Tapınağın, Hristiyanlık ve İslamiyet'ten önceki bir döneme, pagan bir döneme ait olduğunu kaydeden Blömer, "O dönemin birçok tanrısı var ancak henüz hangi tanrı için yapıldığını keşfetmedik, onu ortaya çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
AA