Dünya Neolitik Kongresi alkışlar arasında sona erdi

Dünya Neolitik Kongresi alkışlar arasında sona erdi

Türkiye'nin organize ettiği Dünya'nın ilk neolitik kongresinde 63 ülkeden 1000 katılımcı ve 687 bildiri sundu. Yeryüzünün dört bir yanındaki neolitik çağa ait bilimsel bulguların ilk kez bir arada seslendirildiği ve analiz edildiği Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi bir gün önce düzenlenen resepsiyonun ardından son gün yapılan kapanış oturumuyla sona erdi.

Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi 63 ülkeden 1000 katılımcı ve 687 bildiri eşine az rastlanır bir bilimsel çalışma ile Türkiye'nin organizasyon gücünün ispatı oldu. İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresine, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı destek verdi. İktisat ve İdari Bilimler Fakültesinde 13 ayrı salonda 45 konu başlığı halinde gerçekleştirilen oturumlarda neolitik döneme ait bilimsel veriler paylaiıldı ve yorumlandı.

07 Kasım Perşeme akşamı düzenlenen resepsiyonda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, kongreye gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Çok özel bir çalışmanın ürünü olan bu büyük kongre gerçekten bize bir ilkleri de yaşattı" dedi.

Yazgı, 63 ülkeden bine yakın bilim insanının katıldığı çok geniş çaplı bir kongre oldu. Dünyada da hemen hemen bu büyüklükte bir kongrenin Neolitikle ilgili bir çalışmanın yapıldığı baki değil. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un açılışını yaptığı bu kongreyle birlikte tüm dünya aslında Mezopotamya ve Şanlıurfa ile ilgili Neolitik çağa ilişkin bu gelişmeleri yakinen takip etti. Yurtdışı basınından da takip ettiğimiz kadarıyla kongrede yoğun bir bilgi akışı oldu. Göbeklitepe ile birlikte biz yeni bir kültür turizmi yönünde Şanlıurfa'yı ele almaya başladık. Taş Tepeler Projesi Göbeklitepe dönemiyle eş değer 12 kazıyı içeriyor. Türk Hava Yolları'nın da sponsorluğuyla bu çalışmalar artık farklı bir yere gitti. 63 ülkeden 1000 katılımcı ve 687 bildiri eşine az rastlanır bir bilimsel çalışmadır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu..

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak kentin çok önemli bir organizasyonu kusursuz atlatmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Kongrenin uluslararası etki yaptığına inandığını aktaran Şıldak, "Bilimsel olarak dünyada etki bırakan, iz bırakan neolitik dönemin çok sayıda eserini barındıran Şanlıurfa'da yapılmış olması dolayısıyla çok özel bir kongreydi. Dünyada ilk organizasyondu. Şanlıurfa alının akıyla büyük bir başarıyla kongreyi tamamlamış oldu. Ben emeği geçen başta bakanlığımız ve proje koordinatörümüz Profesör Doktor Necmi Karul ile İstanbul ve Harran Üniversitemize teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Taş Tepeler Projesi Genel Koordinatörü, Göbeklitepe ve Karahantepe Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Necmi Kalur,  Neolitik dönem konusunda ilk kez bu kadar çok uzmanın Türkiye'nin organizesi ile bir araya geldiğine dikkat çekti.  Kalur, organizasynun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinin ülke adına gurur verici olduğunu söyledi ve  "Çeşitlilik açısından bakarsanız hem dünya ölçeğinde hem de 487 kurumu temsil eden bilim insanlarımız bir araya geldi ki hepsi de Neolitik çağ uzmanıydı. Kongrede biz dünyanın farklı bölgelerindeki neolitiklerin oluşumlarını ve dönüşümlerini arkeoloji konusundaki uzmanların bildiriler dinledik. Sonuç itibariyle dünya ölçeğinde neolitiğe bütüncül bir bakış açısı elde etmemizi sağlayan bir kongre oldu" dedi..

Harran Üniversitesi'nin Osmanbey Yerleşkesi'nde 5 gün süren Dünya Neolitik Kongresi'nin kapanış oturumu 08 Kadım Cuma günü yapıldı. Sempozyum Bilgigesi üzerine fikirlerin beyan edildiği oturumda katılımcılara teşekkür edildi. Dünya Neolitik Kongresi bildirisinimn daha sonraki bir tarihte açıklanaağı belirtildi.

Kongre katılıcıları  sempozyumdan memnun ayrıldıklarını belirtiler.

Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Sinan Kılıç, birkaç yıldır Van Gölü çevresinde yaptıkları çalışmalarda elde edilen yeni bulguları bilim insanlarına anlatma fırsatı bulduklarını söyledi. Böyle bir kongrenin Türkiye'de yapılmasının bilim insanları için büyük bir şans olduğunu ifade eden Kılıç,"Dünyanın her tarafından neolitik uzmanları bir araya geldi. Uzun yıllardır hiç karşılaşmadığım ama bir şekilde kontak kurduğum arkadaşlarımı burada yüz yüze görme fırsatı da buldum. Çok ilginç şeyler dinledik, en son araştırmaları burada görüyoruz." dedi. 

Kongreye Rusya'dan katılan Katılımcılardan Elana Sergusheva, "Kongrede bulunmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyum, organizasyonun düzenlenmesinde katkısı bulunanlara teşekkür ederim" dedi..

Liverpol Üniversitesinden Profesör Douglas Baird, ilk kez düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin heyecanını yaşadığını söyleyerek "Liverpol Üniversitesinde Anadolu'daki neolitik konusunu araştıran birimde görevliyim.  Bu kongrenin Türkiye'de ve Şanlıurfa'da yapılması çok mantıklı. Çok sayıda katılımcı tüm dünyadaki neolitikle heyecan verici, etkileyici gelişmeleri paylaşmak için toplandı. Bu nedenle bu kongre çok önemli. Umarım bu kongre, sonra yapılacak kongrelerin ilki olur. Burada çok şey öğrendik." diye konuştu.

Arkeolojikhaber - AA
 


Benzer Haberler & Reklamlar