Eldeki verilere göre Dünyada bilinen en eski yaşam formu 3,8 milyar yıllık. Yeryüzündeki ilk canlı hareketin iseyakın zamana kadar 570 milyon öncesine ait olduğu sanılıyordu. Ancak bulunan 2 milyar 100 milyon yıllık fosilleşmiş mukus izi, 2 milyar yıl önce de bakteriyel yaşamın olabileceğini gösteriyor.
Afrika kıtasının orta kesiminde yer alan ülkelerden Gabon Cumhuriyeti'nde keşfedilen mukus (sümük) izinin 2,1 milyar yıllık olduğu tespit edildi. Fosilleşmiş mukus izi yeryüzündeki yaşam formlarına dair önemli bilgiler açığa çıkarırkeni ilk hakeretli yaşam formlarının sanılandan çok daha eski olduğunu tahmin ettiriyor. Fosil ilk hareketli canlı için önemli ipucu teşkil etmesi açısından özel öneme sahip.
CNN'de yer alan habere göre, araştırmacılar, Gabon'un Fraceville kentinde yürüttükleri çalışmada fosilleşmiş sümüksü iz üzerinde tahribatsız görüntüleme teknikleri kullandı.
İlkel eko sistem
Araştırmada, mukus izinin 2,1 milyar yıllık olduğu tespit edilirken, bunun dünya üzerindeki hareketin en eski kanıtı olabileceğine ve çok hücreli organizmaların 2,1 milyar yıl önce kendi ilkel eko sistemlerinde hareket edebildiklerini gösterdiğine işaret edildi.
Daha önceden yeryüzündeki ilk hareketin 570 milyon öncesine ait olduğu sanılırken, bu yeni keşifle dünyadaki ilk hareketin 2,1 milyar yıl öncesine ait olabileceği belirtildi.
Fosil 2 milyar yıl önce de bakteriyel yaşam olduğunu gösteriyor
Araştırma ekibinden Fransa'daki Poitiers Üniversitesinden Prof. Abder El Albani, dünyada bilinen en eski yaşam formlarının 3,8 milyar yıl öncesine ait olduğunu ifade ederek, 2 milyar yıl önce de bakteriyel bir yaşamın olabileceğini kaydetti.
Araştırmanın sonuçları PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde yayımlandı.
Araştırmanın yazarlarından Ernest Chi Fru, olayın arkasındaki canlıların okyanus tabanında yemek bulmayı veya bakterilere ulaşmayı amaçlıyor olabileceğini söylüyor. Keşfe temkinli yaklaşan Fru, bu koloninin ‘kısa kesilmiş bir deney’ mi yoksa bugün gördüğümüz hareketli canlıların atası mı olup olmadığını sorguluyor.