Anadolu coğrafyasında köklü tarihi ve zengin kültürel varlıkları ile önemli yer edinmiş Çorum'u tanıtacağız
UNESCO'nun "Dünya kültür mirası" ve "Dünya belleği" listelerindeki tek antik şehir unvanına sahip Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa, yarın başlayacak ve iki gün sürecek etkinlikte Türkiye'de görev yapan büyükelçileri ağırlayacak.
Etkinlik öncesi "drone" ile havadan görüntülenen "Tarihi Milli Park" Hattuşa, antik şehri çevreleyen 6 kilometrelik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yeraltı geçidi, Büyükkale'deki sarayı, açığa çıkarılan 31 tapınağı, kentin kuzeydoğusundaki Büyükkaya sırtlarında bulunan çok büyük boyuttaki buğday siloları ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile Türkiye'nin önemli kültür değerleri arasında yer alıyor.
Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın UNESCO tarafından "Dünya Kültür Miras Listesi"ne alınışının 30'uncu, antik kentteki çivi yazılı tablet arşivlerinin "Dünya Belleği Listesi"ne alınmasının da 15'inci yılı dolayısıyla Çorum Valiliğince etkinlikler düzenlendi. Yarın başlayacak ve 2 gün sürecek kutlamalara Türkiye'de görev yapan büyükelçiler de davet edildi.
UNESCO'nun iki listesinde yer alan tek şehir
Hattuşa, şehir kalıntıları ile Aslanlı Kapı, Kral Kapı ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nın eşsiz bir sanatsal başarıyı temsil etmesi, milattan önce ikinci ve birinci bin yılda Anadolu ve Kuzey Suriye'deki medeniyetler üzerinde önemli hakimiyet kurması, saray, tapınak, ticaret merkezlerinin başkentin kapsamlı görüntüsünü oluşturması, yıkılan Hitit medeniyetinin tek şahidi olması, kral sarayı, tapınaklar ve temellerden oluşan bazı yapı ve mimari toplulukların kusursuz biçimde korunması nedeniyle UNESCO tarafından 28 Kasım 1986'da "Dünya Mirası Listesi"ne dahil edilmişti. Bilinen en eski Hint-Avrupalı dili temsil eden Hattuşa'nın çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılında UNESCO tarafından "Dünya Belleği Listesi"ne alınmıştı.
"UNESCO'nun her iki listesindeki tek antik şehir" unvanına sahip Hattuşa, milattan önce 1280'de Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan ve tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma Kadeş Antlaşması'nın da imzalandığı başkent olarak biliniyor.
Hattuşa'nın yanı sıra Hititlerin önemli merkezlerinden Alacahöyük, Şapinuva, Eskiyapar ve Resuloğlu ören yerlerine de ev sahipliği yapan Çorum'da, 5 farklı bölgede sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan eserler, Çorum, Boğazköy ve Alacahöyük müzelerinde sergileniyor.
Çorum'un tanıtım eksikliğini gidermek istiyoruz
Çorum Valisi Ahmet Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu ancak tanıtım eksikliği nedeniyle hak ettiği ilgiyi göremediğini söyledi.
Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa ile dini başkenti Alacahöyük ve önemli ticaret merkezlerinden Şapinuva'nın Çorum'da yer aldığını, ayrıca kentin kanyon, yayla, gezi ve yürüyüş yolları gibi birçok doğal güzelliği de barındırdığına dikkati çeken Kara, turizm sezonunda kentin tanıtımını en iyi şekilde yapacaklarını belirtti.
Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Türkiye'deki 15 değerden biri olduğunu, ayrıca bölgede bulunan çivi yazılı tablet arşivlerinin de 2001 yılından itibaren "Dünya Belleği Listesi"nde bulunduğunu anımsatan Kara, yarın başlayacak etkinlikler ile kapsamlı kutlama yapacaklarını anlattı.
Çorum ve Hitit medeniyetinin tanıtımına katkı yapılması amacıyla Türkiye'deki tüm büyükelçileri Çorum'a davet ettiğini bildiren Kara, şunları kaydetti:
"Dünya halklarının birbirlerinin kültürlerini ve coğrafyalarını daha iyi tanımalarını sağlamak amacıyla ülkemizdeki yabancı ülke büyükelçileri 9-10 Nisan'da, bütün masrafları valiliğimizce karşılanacak şekilde 2 gün süreli gezi programı için davet edildi. Büyükelçilere farklı kültürlere ve medeniyetlere mesken olan, Anadolu coğrafyasında köklü tarihi ve zengin kültürel varlıkları ile önemli yer edinmiş Çorum'u tanıtacağız. Büyükelçiler, ilimizdeki kültür ve turizm alanları gezdirilerek ve değişik kültürel değerler tanıtılarak ülkelerinin insanlarına bunları tanıtma imkanı bulacaklardır. Böylece yeteri kadar tanıtılamayan ilimizin tanıtımına önemli katkı sağlanacaktır. Gerek Hattuşa ve Hititlerin diğer önemli kentlerini, gerekse Çorum'un tüm güzelliklerini tanıtmak için çaba gösteriyoruz."
Haber: A.A.
Muhabir: Gazi Nogay