Dünyanın ilk bilgisayarı Antikythera düzeneği'nin sırrı çözüldü

Dünyanın ilk bilgisayarı Antikythera düzeneği'nin sırrı çözüldü

Bilim adamları, 2 bin 100 yıllık düzeneğin Güneş'in, Ay'ın ve Güneş Sistemi'ndeki beş gezegenin konumlarını doğru olarak belirlediğini buldu


ANKARA:  Bilim adamları, antik Yunanların 2 bin yıl önce Güneş'in, Ay'ın ve Güneş Sistemi'ndeki beş gezegenin konumlarını doğru olarak belirlediklerini ortaya çıkardı.

Akdeniz'de Girit ve Mora arasında bulunan Küçük Çuha (Antikythera) Adası açıklarında 1901'de bulunan bir gemi enkazından çıkarılan mekanizmayı inceleyen bilim adamları, "Dünyanın ilk analog bilgisayarı" olarak da bilinen cihazın aynı zamanda Güneş ve Ay tutulmalarını tahmin etmek için renk kodlarına sahip olduğunu buldu.

Yaklaşık 2 bin 100 yıl önce yapıldığı sanılan mekanizmanın zamanının çok ilerisinde bir teknolojiye sahip olduğuna işaret eden araştırmacılar, mekanizmanın yaklaşık bin yıl sonra keşfedilen mekanik astronomi saatleriyle aynı işlevi gördüğünü belirledi.

Yaklaşık 12 yıl süren araştırmayı yöneten Cardiff Üniversitesi Astrofizik Bölümünden Prof. Dr. Mike Edmunds, "Çok sayıda bronz dişli çarktan oluşan mekanizma, son derece ileri düzeyde. Bu nedenle daha önce de benzeri mekanizmalar yapıldığına inanıyoruz. Ancak şimdiye kadar benzer bir mekanizmaya dünyanın hiçbir yerinde rastlanmadı." dedi.

Hem Güneş hem de Ay takvimine göre düzenlenen mekanizma, Ay'ın evrelerini, Güneş ile Ay'ın Zodyak'taki konumlarını, çıplak gözle görülebilen Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’ün sıralanışını gösteriyor.

Gemi enkazından çıkarılan 82 parçanın birleştirilmesiyle ortaya çıkarılan mekanizmanın arka tarafında da yaklaşık 3 bin 500 karakterlik antik Yunanca bir metin yer alıyor. Kayıp parçalar nedeniyle tam olarak çözülemeyen metni inceleyen araştırmacılar, mekanizmanın astronomi hem de geleceğe yönelik kehanetlerde bulunmak için kullanıldığını keşfetti.

Edmunds, "Yaklaşık bir konsol saati büyüklüğündeki mekanizmayı elinde tutan kişi, Güneş, Ay ve gezegenlerin yörüngesini şaşırtıcı bir doğrulukla takip edebiliyor." diye konuştu.

Araştırma “Almagest” dergisinde yayımlandı.

Antikythera Düzeneği, 1901'de Küçük Çuha (Antikythera) Adası açıklarında sünger arayan bir balıkçının keşfettiği batık gemiden çıkarılmıştı. MÖ 87 yılında battığı sanılan yük gemisi, şimdiye kadar bulunan batık gemilerin en büyüklerinden biriydi. Yaklaşık 40 metre uzunluğundaki gemi, deniz dibinde ikiye ayrılmış halde bulunmuştu. Batıktan çok sayıda mücevher, çömlek, mobilya ve bronz eşya çıkarılmıştı. Düzenek ise küçük bir tahta kutu içindeydi.

 


AA Umur Koçak Semiz


Benzer Haberler & Reklamlar