Echinoderm: Derisi Dikenliler

Echinoderm nedir? Derisi Dikenliler nedir? Ekinoderm nedir?

Ekinoderm (Echinoderm - Derisi dikenliler); derilerinde sert dikenler bulunan omurgasız deniz hayvanlarıdır. Kafaları yoktur ve tek parça organizmadan oluşurlar. Omurgaları olmamasına rağmen kalker plakçılardan oluşan iç iskeletleri vardır.  Vücutlarının alt kısmında tüp ayak denilen tüp şeklinde uzantılar sayesinde hem sürünerek hareket edebilir hem de beslenebilir hem de sindirim yaparlar.. Dolaşım sistemlerine ambulakral sistem adı verilir. Larvalarına pluteus denir.

Tatlı suda yaşayan türüne rastlanmamıştır.

Echinodermata filumuna ait ilk türlerinin 542 milyon yıl önce ortaya çıktığı saptanmıştır. İskelet şekillerindeki farklılıklara dayanarak 21 ayrı sınıf ayrılırlar. Yaklaşık 13.000 fosile dayanarak bugüne kadar 6.500'ü aşkın türü olduğu sapanmıştır.

Kambriyen Dönemi'nin şafağından başlayarak (542 milyon ila 488 milyon yıl önce), ekinodermlerin zengin bir fosil geçmişi vardır ve çoğu soyları tükenmiş birçok tuhaf grup tarafından temsil edilmektedir. Yaşayan temsilciler arasında Crinoidea (deniz zambakları ve tüylü yıldızlar), Echinoidea (deniz kestaneleri), Holothuroidea (deniz salatalıkları), Asteroidea (denizyıldızları veya deniz yıldızları), Ophiuroidea (sepet yıldızları ve yılan yıldızları veya kırılgan yıldızlar) sınıfları ve son olarak keşfedilen Concentricycloidea (deniz papatyaları) yer alır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar