Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde açıldı.
ültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilen "Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi", İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eczacılık Fakültesi'nde açıldı.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, açılışta yaptığı konuşmada, Eczacılık Fakültesi'nin Türkiye'deki eczacılık kültürünün başvuru merkezi niteliğinde olduğunu söyledi.
Üniversitede 900'den fazla diploma programı ve 550 anabilim dalı olduğunu ifade eden Ak, "Üniversitemiz, Türkiye'nin akademik camianın en güçlü omurgasını teşkil etmektedir. Bu temsiliyet, bize büyük sorumluluklar da getiriyor." dedi.
Prof. Dr. Ak, müzeciliğin sadece objelerin sergilenmesi olmadığını belirterek, "Üniversitemizde, müze sayılabilecek kültürü, hikayeleri ve objeleri barındırıyoruz. Müzecilik bölümümüz, kültürel miras varlıklarını koruma yüksek lisans programımız var. Şu anda burada üniversitemizin 6. müzesini açıyoruz. Bu da bizim için büyük bir gurur vesilesidir. Yeni 2 müzemizi de açmak için çalışmalara devam ediyoruz. Belki de Türkiye'nin en büyük tıp tarihi müzesini kuruyoruz." diye konuştu.
- En köklü eczacılık fakültesi
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz da "Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi"nin kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Yılmaz, İÜ Tarih Bölümü mezunu olduğuna ve tıp tarihine dair faklı kitaplara imza attığına işaret ederek, "'Osmanlılarda Sağlık' isimli bir kitabın yazar ve editörlüğünü üstlendim. Kitabı hazırlarken en çok sıkıntısını yaşadığım konulardan birisi, tıp tarihine dair görsel objelerdir. Şimdi buraya sadece müze olarak bakmamak gerekiyor, aslında eczacılık tarihimizin görsel hafızasını burada bulacağız. İlim, kültür ve sosyo-ekonomi tarihi açısından oldukça önemli bir yer." değerlendirmesinde bulundu.
İ.Ü. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Cevher ise Türkiye'nin ilk eczacılık tarihi ihtisas müzesinin, en köklü eczacılık fakültesinde açıldığının altını çizdi.
Müzenin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Cevher, şunları kaydetti:
"İ.Ü. Eczacılık Fakültesi, 1839'dan beri ilacın üretilmesinden hastaya ulaştırılmasına kadar her aşamada görev ve sorumluluk alabilecek katılımcı, yenilikçi ve bağımsız bilimsel düşünceye sahip mezunlar yetiştiren, ülkemizin köklü fakültelerinden biridir. Fakültemiz bugüne kadar ülkemizdeki birçok köklü üniversitenin eczacılık fakültelerinin kurulumunda da aktif olarak görev almıştır. Müzemizin temelleri, 1960'ta, rahmetle andığımız Prof. Dr. Turhan Baytop tarafından atılmıştır. Müzenin çekirdeğini Baytop'un kişisel koleksiyonu oluşturmuş, daha sonra eczacı ve hekimlerin bağışlarıyla müzemiz zenginleştirilmiştir."
Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi hakkında
Türkiye'nin ilk eczacılık tarihi müzesi olarak Prof. Dr. Turhan Baytop tarafından 1960'ta kurulan "Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi", Türkiye'de eczanelerin, eczacılık eğitiminin ve ilaç endüstrisinin tarihine ışık tutan kaynaklar içeriyor. Bu koleksiyonun korunması, gelecek nesillere aktarılması ve meslek tarihiyle ilgili araştırmalara imkan sağlanması amacıyla ihtisas müzesi olarak tescil edilmek üzere, rektörlük tarafından Kültür ve Turizim Bakanlığı'na yapılan başvuru 29 Ekim 2017 tarihinde onaylandı.
Topkapı Sarayı Müzesi Enderun Eczahanesi'ne ait şiddetli zehirler dolabı, ayrı bulundurulacak ilaçlar dolabı, porselen ilaç kavanozları, cam ilaç şişeleri ve drog kutuları müzede sergileniyor.
Müzede, Osmanlı döneminden Pasteur Eczahanesi ve İstikamet Eczahanesi'nin, Türkiye'de eczanelerin gelişimi hakkında fikir veren dolapları, prodüi şişeleri, ilaç yapımında kullanılan malzeme ve reçete kayıt defterleri de yer alıyor.
Türkiye'deki ilaç endüstrisi tarihinin de izlenebileceği müzede, 1939 yılında başlayan eczacılık eğitiminin çeşitli dönemlerine ait diplomalar, diploma kayıt defterleri, mezunların fotoğrafları ve tabelalar da bulunuyor.
Müze, Osmanlı döneminden günümüze yerli ve yabancı bin 500'den fazla müstahzar ile çok sayıda Osmanlı Türkçesi, Cumhuriyet dönemi Türkçesi, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca tarihi kitaba ev sahipliği yapıyor.
Musa Alcan- AA