Edirne'de 15. yüzyılda kök boya olarak üretilen kırmızı rengin bir tonu.
Edirne kırmızısının öyküsü
Dünya tekstil sanayisinde önemli bir yere sahip olan "Edirne kırmızısı", 15. yüzyılda şehirde kök boya olarak üretildi.
Tuğla kırmızısının daha parlağı olarak nitelenen rengi elde eden ve adına "Edirne kırmızısı" diyen iki boya ustası, formülünü bir süre sonra Fransa'ya götürerek, bu rengin Avrupa'daki tekstil sanayinde yaygınlaştırılmasını sağladı.
Fransa'da 1740'lı yıllarda üretildikten sonra "Rouge d'Adrinople" (Edirne kırmızısı) adıyla sektörde yer edinen renk, özellikle tekstil alanında önemli yer buldu.
Edirne'de de elde edildikten sonra tarihi yapıların süslemelerinde ve şehrin geleneksel el sanatlarında kullanılan renk, aradan geçen süreçte untulmaya yüz tuttu.
Yeniden doğduğu topraklara getirilen renk için seferber olan kent, Edirne kırmızısının popülerliğini artırmak için çaba gösteriyor.
Orkun Akman'ın araştırması sonrası 3 yıl gündeme getirilen Edirne kırmızısının kentte yaygınlaştırılması için başta devlet kurumları olmak üzere, birçok sivil toplum kuruluşu öncülüğünde çalışmalar başlatıldı.
Trakya Üniversitesi "Edirne kırmızısı” çalıştay ve uluslararası sempozyumları düzenledi. İngilizce yazılan "Muhteşem Edirne Kırmızısı - Dünyanın Kaderini Değiştiren Renk" adlı kitabın bir örneği de ABD'den getirilerek Trakya Üniversitesi Kütüphanesi'ne kazandırıldı.
Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü rengin elde edildiği bitkiyi toprakla buluşturdu.