Edirne'de ortaokul öğrencileri, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı kapsamında Türkçe'nin en eski yazılı metinlerinin yazıldığı Göktürkçe tahta projesi hazırladı.
Edirne'de ortaokul öğrencileri, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı kapsamında Türkçe'nin en eski yazılı metinlerinin yazıldığı Göktürkçe tahta projesi hazırladı.
Atatürk Ortaokulu'nda düzenlenen fuarda öğrenciler yıl boyunca çeşitli alanlara yönelik hazırladıkları projeleri sundu.
Fuarda okulun öğrencilerinden Yağız Tunç ve Eren Şevik, okulun kütüphanesinde kullanılması ve gelecek nesillere de aktarılması amacıyla Türkçe'nin en eski yazılı metinlerinin yazıldığı Göktürkçe alfabelerden oluşan tahta projesi hazırladı.
Proje ekibinin Orta Asya ezgileri ve kıyafetleriyle sunduğu Göktürkçe tahta, Türk boylarının kullandığı en eski yazı sistemini, harf karşılığıyla Göktürkçe'den Türkçe'ye çeviriyor.
Kutuların bulunduğu bir tahtaya, öğrenciler Göktürkçe yazılışını merak ettikleri kelimeleri altlarında Türkçe karşılığı bulunan Göktürkçe harfleri kutulara bırakarak oluşturuyor.
Projenin koordinatörü Türkçe öğretmeni Meral Çoktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin Göktürkçe'nin tanıtılması ve öğrenilmesi amacıyla Göktürkçe tahta projesini hazırladığını söyledi.
Tahtayı hazırlamadan önce kaynaklardan harfleri bulduklarını ve Türkçe karşılıklarını minik tabelalar şeklinde hazırladıklarını anlatan Çoktaş, "Tahtamızda herkesin istediği kelimeyi ve cümleyi Göktürkçe yazıyoruz. Ortaokul öğrencilerinin tarihi ve kültürü geliştiren, gelecek nesillere aktarılmasını taşıyacak projeler yapması sevindirici." diye konuştu.
Projenin kaptanı Tunç da yaptıkları projenin tarihin uygulamalı olarak öğrenilmesine yardımcı olacağını ifade etti. Göktürkçe tahtanın kütüphaneye konulmasıyla, arkadaşlarının da bundan istifade edeceğini aktaran Tunç, Göktürkçe'nin öğrenilmesi için projeler geliştirmeyi sürdüreceklerini kaydetti.
Proje üyesi Şevik de tahta projelerinin ilgi gördüğünü ve stantlarını ziyaret eden arkadaşlarının isimlerini Göktürkçe yazdıklarını belirtti.
Cihan Demirci- AA