Elbise-i Hümayun: Osmanlı Padişah Kostümleri İstanbul Havalimanı'nda sergileniyor

Elbise-i Hümayun: Osmanlı Padişah Kostümleri İstanbul Havalimanı'nda sergileniyor

Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Abdülhamid’in merasim kıyafetlerinin yer aldığı "Elbise-i Hümayun: Osmanlı Padişah Kostümleri" sergisi yolu İstanbul Havalimanı'ndan geçenlere Osmanlı Sarayı'nın giysi kültürünü sergiliyor.. Sergi, 31 Aralık’a kadar İGA İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Giden Yolcu Katı Kuzey Koridoru’nda ziyaret edebilecek

İstanbul Havalimanı’nın kültür ve sanat platformu İGA ART aracılığıyla tarih, kültür ve sanatseverleri cezbedecek bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Osman Gazi'nin Kaftanı

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hayata geçirilen “Elbise-i Hümayun: Osmanlı Padişah Kostümleri” sergisi, geçmişten geleceğe kurduğu bağ ile Osmanlı kültür mirasına katkıda bulunuyor.

Fatih Sultan Mehmed'in Kaftanı

31 Aralık’a kadar İGA İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Giden Yolcu Katı Kuzey Koridoru’nda ziyaret edebilecek Sergi’de; Osmanlı İmparatorluğu’nun 6 yüzyıllık tarihine damga vuran padişahlardan; Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Abdülhamid’e ait  merasim kıyafetleri tanıtılıyor.

Yavuz Sultan Selim'in Kaftanı

Padişahların merasim kıyafetlerinin kumaş, desen ve kalıp özellikleri asıllarına sadık kalınarak Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde yeniden üretilirken, kaftan, iç elbise, göynek ve şalvar gibi parçalar, dönemin zarif detaylarını yansıtırken, kıyafetlerin başlık, ayakkabı gibi aksesuarları da bu özgün tasarımlara uygun şekilde hazırlandı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kaftanı

Enstitü'den yapılan açıklamaya göre; kıyafetlerde kullanılan ve Enstitü’nün özel çalışmalarından biri olan saray kumaşları, Topkapı Sarayı’ndaki dönemi en iyi temsil eden örneklerine ve orijinal kaynaklara dayanılarak seçildi.

II. Abdülhamid'nin Kaftanı

Bu özel kumaşlar Enstitü atölyelerinde yeniden nakışlanarak kıyafetlerde uygun bir biçimde kullanıldı. Tüm bu çalışmalarla; Türk kaftan geleneği ve giyim kültürü, saray modası üzerinden tanıtılmayı amaçlanıyor. 

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar