İnsanlık tarihinin en eski alfabetik yazılarından birinin kanıtı olduğu düşünülen nesne, Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip tarafından Suriye'nin Umm el-Marra arkeoloji kazılarında bir mezardan çıkarılan parmak uzunluğundaki kil silindirde yer alıyor. Boncuk benzeri bir taş form üzerinde alfabetik metnin keşfinin ayrıntıları 21 Kasım Perşembe günü Amerikan Denizaşırı Araştırma Derneği'nin Yıllık Toplantısında paylaşıldı.
Arkeologlar, Suriye'nin en eski kent merkezlerinden Umm-el Marra'daki antik mezarlarda altın ve gümüş takılar, 6 iskelet, pişirme kapları, çömlek ve mızrak ucunun yanı sıra üzerinde kazılı yazılar bulunan, parmak uzunluğunda 4 adet kil silindir buldu.
Johns Hopkins Üniversitesinde arkeoloji profesörü olarak görev yapan ve kazı çalışmasını yürüten araştırma ekibinde yer alan Glenn Schwartz, radyokarbon tarihleme yöntemiyle tarihi doğrulanan yazıların M.Ö. 2 bin 400'lü yıllara ait olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
.
Yakın Doğulu bir arkeolog Johns Hopkins Üniversitesi'nde arkeoloji profesörü Glenn Schwartz , Suriye genelinde erken kentsel alanların nasıl geliştiğini ve bölgede daha küçük şehirlerin nasıl ortaya çıktığını inceliyor. Amsterdam Üniversitesi'ndeki meslektaşlarıyla birlikte, Batı Suriye'de ortaya çıkan ilk orta ölçekli kentsel merkezlerden biri olan Tell Umm-el Marra'da 16 yıllık bir arkeolojik kazıya eş başkanlık eden Schwartz , dünyanın en eski alfabesini bulduğuna inanıyor.
Umm-el Marra'da Erken Tunç Çağı'na kadar uzanan mezarlardan oldukça sağlam bulunan birinde altı iskelet, altın ve gümüş takılar, pişirme kapları, bir mızrak ucu ve sağlam çanak çömlek kaplar vardı. Çömleklerin yanında araştırmacılar, üzerinde alfabetik yazılar olduğu anlaşılan dört adet hafifçe pişirilmiş kil silindir buldular.
KARBON 14 TARİHLENDİRMESİNE GÖRE 2400 YILLIK
"Silindirler delikliydi, bu yüzden onları bir etiket görevi görecek başka bir nesneye bağlayan bir ip hayal ediyorum. Belki bir kabın içeriğini veya kabın nereden geldiğini veya kime ait olduğunu ayrıntılı olarak anlatıyorlar," dedi Schwartz. "Yazıyı çevirmenin bir yolu olmadan, sadece tahminde bulunabiliriz."
Karbon-14 tarihleme tekniklerini kullanan araştırmacılar, mezarların, eserlerin ve yazının yaşlarını doğruladılar.
"Daha önce, bilim insanları alfabenin MÖ 1900'den sonra Mısır'da veya civarında icat edildiğini düşünüyorlardı," dedi Schwartz. "Ancak bizim eserlerimiz daha eski ve haritada farklı bir bölgeden, bu da alfabenin düşündüğümüzden tamamen farklı bir köken hikayesi olabileceğini gösteriyor."
Schwartz, bu yazıların, bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğunu ortaya koyduklarını kaydederek, bu keşfin alfabenin M.Ö 1900'den sonra Mısır'da ya da çevresinde icat edildiğine yönelik inanışları değiştireceğini belirtti.
Keşfedilen silindirlerin üzerindeki yazıların mezardan çıkarılan nesnelerin nereden geldiğine ya da kime ait olduğuna ilişkin sorulara yanıt niteliğinde olabileceği değerlendirmesinde bulunan Schwartz, "Ancak yazıyı tercüme edecek bir araç olmadan sadece spekülasyon yapabiliriz." diye konuştu.