Uzun yılllar bitki örtüsünün altında fark edilmemiş alandaki arkeoloji kazılarında önce bazı duvar kalıntıları bulundu. Kalıntılar toprak üstünde bir yapıya ait sanıldı ama yeraltının radarla taranması, X-ray tomografi, 2D ve 3D görüntüleme ve karot sondajı sonuçları piramidal bir binanın varlığına yorumlanıyor.
NOT: BU HABERE KONU OLAN ARAŞTIRMA İLE İLGİLİ MAKALE YAYINLANDIĞI BİLİMSEL DERGİ TARAFINDAN DAHA SONRA GERİ ÇEKİLMİŞTİR... ARAŞTIRMACILARIN KANITLARI YETERLİ GÖRÜLMEMİŞ VE SAHA SONRAKİ TESTLER BU VERİLERİ DESTEKLEMEMİŞTİR...
Endonezya'da binlerce yıldan beri yeraltında gizli kalmış antik tapınağın kalıntıları olabilecek piramit benzeri bir yapı keşfedildiği açıklandı. Batı Java’daki (West Java) Padang Dağı’nın (Gunung) altında olduğu iddia edilen yağı gerçekten piramidal yapıya sahipse 10.000 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski piramidi ünvanını da alacak.
Bilim adamları ilginç keşfi, Amerikan Jeofizik Birliği'nin (AGU) 12 Aralıktaki yıllık toplantısında açıkladı. Yere nüfuz eden radar, sismik tomografi ve arkeoloji kazılarından elde edilen bulguların bir araya gelmesiyle, araştırmacılar ekibi birçok tarih öncesi dönemde inşa edilen tepenin altına saklandığını söylüyor.
Gunung da denilen Padang Dağı’nın tepesindeki arkeolojik kalıntılar 19. yüzyılın başlarında keşfedildi. Eğimli tepedeki önceleri doğal oluşum sanılan sıralanmış antik taş sütunlarının insan eliyle hazırlandığı fark edilince alanda arkeoloji kazısı başlatıldı. Kazılarda bazı duvar kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kalıntıların önce toprak üstünde inşa edilmiş bir yapıya ait olduğu tahmin edildi. Ancak mevcut arkeolojik alandaki kısmen açığa çıkmış bazı mimari öğeler, ayakta duran taşlarla tam olarak uyuşmuyordu. Tepenin "tuhaf" şekli de altında devasa bir yapı olduğuna yorumlanıyordu. Daha sonra duvarların daha derinlere doğru varlığını sürdürdüğü anlaşıldı.
Jeologlarların da yardımıyla yeraltı radarla tarandı, X-ray tomografi yapıldı, 2D ve 3D görüntüleme teknikleri kullanıldı ve karot sondajına başvuruldu.
Endonezyalı jeolog Andang Bachtiar, sonuçlara göre tepenin altında gömülü bir yapı olduğuna inanıyor. Şeklen piramide ybenzeyen yapının Mayalar tarafından inşa edilen piramitlerden farklı olduğunu da belirtiyor.
Projede görevli Endonezya Bilim Enstitüsü görevlisi Danny Hilman Natawidjaja da Live Science dergisine verdiği demeçte Maya piramitlerinin simetrik özellikler taşıdığını bu yapının ise ön tarafta yarım daire şeklinde taşma gösterdiğini belirtti ve "Tepenin şekli üstünü çevreleyen topografyaya yabancıydı. Bitki örtüsü çevresine göre çok gençti ve tepedeki taşlar yapay görünüyordu. Yer altı penetrasyonlu radar araştırmaları, X-ray tomografi, 2D ve 3D görüntüleme, karot sondajı ve kazılar dahil olmak üzere akran bir dizi teknik kullanarak yeraltında oldukça büyük bir yapının birkaç katmanını ortaya çıkardık. Yaklaşık 15 hektarlık bir alana yayılmış (150.000 metre kare) ve farklı dönemleri temsil eden katmanlarda binlerce yıllık bir yapı olmalı" dedi.
Bilim adamları, en tepedeki basamaklı terasları biçimlendiren bazalt kayalar üzerineki sütunları, diğer bir deyişle "duvarlar, yollar ve boşluklar oluşturan" kaya sütunlarının bulunduğu tabakanın yaklaşık 3,000 ila 3,500 yıllık olduğu tespit etti. Yüzeyin altında, yaklaşık 10 feet (3 m) derinliğe kadar, 7,500 ila 8,300 yıllık olduğu düşünülen ikinci bir kaman vardı. Ve yüzeyden 49 feet (15 m) aşağı uzanan üçüncü tabaka, 9000 yıldan daha eski tarihliydi. Araştırmacılara göre bu katmanın yaşı 28.000 yıl öncesine kadar uzanabilir.
Danny Hilman Natawidjaja, yerel halkın halen yapının tepesindeki alanı dua ve meditasyon için kutsal bir yer olarak kullanmaya devam ettiğine dikkat çekerek, burasının binlerce yıl önce de ibadet için kullanılmış olabileceğini savunuyor.
arkeolojikhaber.com