Erythrai

Erythrai neresidir?

Erythrai: Batı Anadolu’da, İzmir’in Çeşme ilçesinin 17 km. kuzeydoğusunda, Ildırı Köyü’nde yer alan antik kent.

Yöredeki ilk yerleşim MÖ 3000’e tarihlenir. Pausanias’a göre kenti Girit’ten gelen Erythros yönetimindeki koloniciler kur­muş, aynı dönemde Karyalılar, Likyahlar ve Pamfilyalılar da buraya yerleşmiş­tir. Daha sonra ise Ion koloniciler buraya yerleşmiştir.

MÖ 8. yüzyılda On iki Ion kentinin oluşturduğu Panionion olarak anılan siyasi ve dinsel birliğe katıldı.

MÖ 7. yüzyılda Khios ve Miletos ile mücadele içindeydi, ancak kısa süre sonra Miletos ile birlikte Parion kolonisini kurdu. Kent MÖ 560’da Lid­ya, 545’de Pers egemenliğine girdi.

Lade Deniz Savaşı’na sekiz gemiyle ka­tıldı.

Attika-Delos Deniz Birliği üyesi Ion kentleri arasında en fazla vergiyi Erythrai ödemekteydi (7 talent).

Bu birlikten yaklaşık MÖ 453’de ayrıldı ve MÖ 4l2’de de Atina’ya karşı ayaklandı. İzleyen dönemde Atina, Persler, Mausolos ve Hermias ile ittifaklar kurdu.

MÖ 4. yüzyılda kentin nüfusu ve ala­nı genişledi. MÖ 334’de Büyük İskender kente özgürlüğünü verdi. MÖ 270’lerde Galat kavimlerinin yağma saldırısına uğradı, vergi vermeyi kabul ederek kurtuldu.

Daha sonra Pergamon Krallığı ve Roma hakimiyetine girdi. Hellenistik Dönemde kentin kadın kahinleri Herophile ve Athenais ün sal­mıştı. Bizans Döneminde köy ölçeğine düştü.

Kent 18. yüzyılın başlarından sonra arkeolojik araştırmalara sahne olmuş, 19. yüzyılın başında Chandler ta­rafından yeri saptanmıştır.

İlk kazılar ise 1964’te başlamıştır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar