Erzurum müzesine yeni bina için arazi tahsisi edilirken, 20 bin eserin de tekrar tasnif edilmesine başlandı.
Arkeoloji Müzesi ve Erzurum Müze Müdürlüğü binasının depreme dayanıksız olduğunun belirlenmesinden sonra kurum ziyaretçilere kapanmıştı. Erzurum Gazetesinin haberine göre; Arkeoloji Müzesi ve Müze Müdürlüğü’nde, kurumun çatısı altında bulunan eserlere yönelik hummalı çalışma başlatıldı.
YENİ ADRESİNE TAŞINACAK…
Üç Kümbetlerin batı tarafına kurumun hizmet binası için arsa tahsisi yapıldı, önümüzdeki yıl temelinin atılması planlanıyor. Bu süreçte müzenin deposunda bulunan 20 bin eserin yenileme ve koruma altına alma çalışmaları da hız kazandı. 2,5 Milyon yıllık mamut fosiliyle en eski eserine sahip İl Arkeoloji Müzesi ve Müze Müdürlüğü, eserler için yoğun şekilde çalışıyor.
Erzurum ve çevre illerden çeşitli şekillerde kazandırılaneserlerin sergilendiği müze, ilk defa Yakutiye Medresesi’nde 1944 yılında faaliyete geçirilmişti.
1947 yılında Çifte Minareli Medrese’ye taşınan müze, 20 yılkadar burada işlevini sürdürmüştür. 1964 yılında yeni bir müze binası yapılmasına karar verildi. Murat Paşa Mahallesinde inşaatı tamamlanan müze1968 yılında ziyarete açıldı. 1994 yılında Yakutiye Medresesi Türk-İslamEserleri ve Etnografya Müzesinin açılmasıyla Arkeoloji Müzesine dönüştürüldü.
Erzurum Müzesi, 6000 m2’’lik geniş bahçe içerisindedir. Tarihi özelliği olmayan müze binası iki katlıdır ve kesme taştan yapılmıştır. İki katlı binanın alt katında sergisalonları, büro, tuvaletler, üst katta ise müdür, memur odaları ile kütüphanebölümü ve emanet eserler deposu yer almaktadır
Müze Sergi Salonlarında, bölgemizdeyaşamış kültürlerin gelişimi, üretimi, yaşam tarzı, sanatı, dini inançları vegelenekleri gibi birçok konuda ziyaretçilere bilgi sunan eserler sergilenmektedir.
Erzurum Arkeoloji Müzesi, ziyaretçi ve eser güvenliği açısından yeni bir müze yapılana kadar ziyarete kapatılmıştı