Erzurum Kültür varlıkları dijital ortama aktarılacak

Erzurum Kültür varlıkları dijital ortama aktarılacak

Bitlis Eren Üniversitesince yürütülen proje kapsamında Erzurum'daki kültür varlıkları lazer yöntemiyle taranacak, eserlerin 3D boyutlu fotoğrafları ve bilgileri dijital ortamda ziyaretçilere sunulacak

BİTLİS: Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Erzurum'daki tarihi eserlerin envanterini dijital ortamda kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere sunacak.

BEÜ tarafından yürütülen "Erzurum Kültür Varlıklarının Envanterinin Çıkarılması ve Turizme Kazandırılması" projesi kapsamında, kentteki kültür varlıkları lazer yöntemiyle taranarak eserin 3D boyutlu fotoğrafları ve bilgileri başta Türkçe olmak üzere 4 dilde dijital ortamda yer alacak.

Kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, dijital ortama aktarılan tarihi eserler hakkında hem sesli hem de görüntülü bilgi sahibi olacak.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, proje sayesinde ziyaretçilerin eserleri tanıma imkanı bulacağını söyledi.

Projede dil açısından eserlerin seslendirilmesi, tarihsel gelişimi, sanat tarihinin değerlendirilmesi, fotoğrometri yöntemi (eserlerin lazerle taranması), bilişim ve teknoloji, web ortamına aktarılması ve 3D boyutlu gerçek resimlerin çekilmesi gibi 7 ayrı iş kolunun yer aldığını belirten Doğru, şöyle konuştu:

"Burada fotoğrometrik tarama yapılan eserin bütün özelliklerini ve ortaya çıkan görüntüler bir elektronik ortama aktarılacak. Bunlar oluşturacağımız web sayfasına aktarılacak. İsterseniz web ortamından bu eserleri geziyormuş, görüyormuş gibi seyredeceksiniz. 3D boyutlu gerçek resimler çekiliyor. Bu yöntemle eserleri lazer yardımıyla olduğu gibi tarıyorsunuz. Bu işlemler tamamlandıktan sonra eserin boyutundan tutun en ince yerine kadar bütün ölçütlerinin alabiliyorsunuz. Bunun için bir paket program hazırlayarak eseri olduğu yerde hem görüntülü hem de sesli dijital olarak görebiliyoruz. Erzurum'daki kültür varlıkları 4 dilde dijital ortama aktarılacak. Eserlerin dijital ortama aktarılması kentin turizmine büyük katkı sağlayacak."

Buradaki eserlerin imar ve şehircilik açısından da değerlendirileceğini ifade eden Doğru, projenin BEÜ başkanlığında yürütüleceğini kaydetti. Doğru, "Proje fikir olarak da bizim. Bu işlerin tamamı benim başkanlığımda yapılacak. Bu çalışmada bize yardımcı olacak ilgili birimlerden hocalarımız da var. Her bir kolun ayrı bir uzmanı var. Bir ekip olarak çalışıyoruz. Bu projeyle en yakın zamanda Bitlis'teki eserleri de kayda alarak, çok önemli bir çalışmayı da gerçekleştirmiş oluruz." dedi.


AA Şener Toktaş, İbrahim Yaldız 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar