Estampaj: Estampage

Estampage nedir? Estampaj nedir?

Estampaj (Estampage); Istampalama (stamping) da denilen kopyalama tekniğidir. Kazınmış yahut kabartılmış yüzeyler üzerine işlenen bezemelerin, resimlerin, sembollerin, yazıların vs... üzerine kağıt ve çoğunlukla karbon kağıdı konulması suretiyle kopya edilmesi işlemi Estampaj olarak adlandırılır.

Epigrafide (yazıt bilimi) taşınamayan bir yazıtın bire bir kopyasını elde etmek için kullanılan yöntemdir. Genellikle kopyalanacak kısmın üzerine beyaz bir sayfa eklenir, üstüne bir sayfa karbon kağıdı yerleştirilir ve sıvazlanarak yüzeyin pürüzlülüğü sayesine oradaki yazı ve şekiller kağıda kopyalanır.

Başlıca iki teknikle uygulanır.

Bunlardan birincisi kabartma yüzeyleri üzerine arada hava kabarcığı kalmamasına dikkat edilerek serilen kağıdın, bir süngerle ıslatılması ve ardından üzerine sert kıllı bir fırça ile vurulmasıdır. Bu uygulamada ıslanınca liflerine ayrılabilen bir kağıt kullanmak önemlidir. Bu sayede kağıdın tüm çukurlara girmesi sağlanır.

Estampajın ikinci uygulaması ise ince bir kağıdın kabartma üzerine konularak kömür kalem ile yavaşça taranması ile olur. Ortaya çıkan koyuluk farkından kopya edilen motifler anlaşılmaktadır.


Benzer Haberler & Reklamlar