Eumenes

Eumenes kimdir?

1. Eumenes: MÖ 362-316. Makedonya kralları Philippos II ve Büyük İsken­der'in yakın yardımcısı, Kardia’lı komutan.

İskender’in ölümünden sonra Kapadokya satraplığına getirildi. Diğer komutanların arasındaki mücadele­de İskender’in yasal ardılı Perdikkas’ın yanında yer aldı. Neoptolemos’un hakimiyet bölgesi olan Pers topraklarındaki bir isyanı bastırdı, Krateros’a karşı başarılar kazandı fakat Perdikkas’ın ölümünden sonra yalnız kaldı ve ölüme mahkum edildi.

2. Eumenes I: MÖ 241. Attalos hanedanına mensup Pergamon tiranı (ölü­müne değin kral sanını kullanmamıştır).

MÖ 263-241 arasında görev yaptı. Philetairos’un yeğeni ve halefidir. Galat paralı askerleri ile desteklenen ordusu ile, Ptolemaios II Philadelphos’tan da yardım alarak Seleukos kralı Antiokhos I Soter’i Sardeis yakınlarında yendi (MÖ 262). Egemenliğini böylece pekiştirmiş oldu ancak yağma akınları ile geçinen Galatlara karşı mücadele­yi değil haraç ödemeyi seçti. Ölümünden sonra yerine Attalos I Soter geçti.
 

3. Eumenes II: MÖ 158. MÖ 197-158 arasında Pergamon kralı.

Pergamon Krallığını gücünün doruğuna ulaştırmış, başkentini Yunan kültürünün parlak merkezlerinden biri durumuna getirmiştir. Attalos I Soter’in oğlu ve halefidir. Babasının yürüttüğü Roma ile işbirliği po­litikasını sürdürdü. Roma Cumhuriyeti ile Seleukos Krallığı arasındaki Magnesia Savaşı’nda Roma saflarında çarpışmış, izleyen Apameia Antlaşması’nda en büyük kazancı elde etmiştir. Bithynia ve Pontos kralları ile giriştiği mücadelede Romalılardan destek gördü. MÖ 183’te Kartacalı komutan Hannibal’den destek alan Bithynia birliklerini yendi (Hannibal denizdeki savaşı ka­zandı ancak kara savaşında Pergamonlular galip geldi). Akrabası olan Kapa­dokya kralı ‘Ariarathes IV Eusebes’in desteği ile Pontos kralı ‘Pharnakes I’e ve Galat kabilelerine üstünlük sağladı. Ölümünden sonra yerine kardeşi At­talos II Philadelphos geçti.
Güzel sanatların koruyucusu olarak da babasının yolundan gitmiştir. Düşü­nür ve ozanları yanında toplayarak, Pergamon’da büyük bir kütüphane ku­rarak bilim ve edebiyatı ilerletmiştir. Kurduğu kütüphanenin kitap sayısını arttırmak için büyük çaba göstermiştir. Pergamon akropolisindeki hemen hemen bütün kamu binalarını, görkemli heykelleri o yaptırmıştır. Bu anıtla­rın en ünlüsü kentin yukarısındaki akropolisin bir terası üzerine yapılan ve Galat kabilelerine karşı alınan zaferin kutlanması kapsamında inşa edilen muhteşem ‘Zeus Sunağı’dır.


Benzer Haberler & Reklamlar