Avrupa’nın alanında en prestijli ödülü olarak kabul edilen, Avrupa Kültürel Miras Ödüllleri / Europa Nostra Ödülleri’nin 2019 yılı sahipleri belli oldu. Mersin’deki Boğaziçi Üniversitesi, Tarsus - Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi koruma ve yeniden kullanım proje ve uygulaması da ödüle layık görüldü.
Avrupa’nın alanında en prestijli ödülü olarak kabul edilen, Avrupa Kültürel Miras Ödüllleri / Europa Nostra Ödülleri’nin 2019 yılı sahipleri açıklandı.
Europa Nostra Ödülü’nü ‘’Koruma Dalı’’nda kazananlar arasında Mersin- Tarsus’ta yer alan Boğaziçi Üniversitesi, Tarsus - Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi koruma ve yeniden kullanım proje ve uygulaması da yer aldı (Ayrıntılı haber için tıklayınız)
2019 Europa Nostra Ödülleri, Türkiye’de ‘Koruma’ dalında Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazısı Araştırma Merkezi yapısına, ‘Eğitim, Beceri Geliştirme ve Farkındalık Yaratma’ dalında Alman Arkeoloji Enstitüsü’ ne verildi.
Avrupa’nın önde gelen kültürel miras ağı olan Europa Nostra tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yıl 18 ülkeye 27 ödül, koruma, araştırma, üstün hizmet, eğitim ve farkındalık yaratma alanlarında etkileyici çalışmalara verildi. Ayrıca, devam etmekte olan Halk Ödülü seçmelerine Avrupa’dan ve dünyanın diğer yerlerinden vatandaşlar https://vote.europanostra.org/ adresi üzerinden oy vererek katılabilecek ve kendi ülkelerinden veya başka ülkelerden ödül sahiplerine destek verebilecek.
Ünlü opera sanatçısı ve Euyropa Nostra’nın başkanı Plácido Domingo, ödüllerle ilgili olarak şunları söyledi. “2019 Avrupa Miras Ödülleri / Europa Nostra Ödülleri’nin tüm kazananlarını kutluyorum. Miras kahramanları olan Avrupa’nın her yerinden gelen bu profesyonel ve gönüllüler gerçekten çok önemli bir şeyi başardılar. Avrupa’nın anıtlarını, sitlerini restore eden, koruyan ve tanıtan, aynı zamanda soyut mirasını koruyan çalışmaları hayal edilebilecek en yüksek kalitede. Ödüller, miras projelerinin ekonomimiz, çevremiz, kültürümüz ve yaşam kalitemiz üzerindeki büyük etkinin kanıtları. Avrupa’nın mirası, Avrupa’nın geleceği ve refahı için kilit bir değer. Bu durum Avrupa vatadaşları ve Avrupa enstitütülerinin gelecekteki liderlerine yönelik yaklaşan Avrupa seçimleri öncesinde önemli bir mesaj.”
Avrupa’nın çeşitli yerlerinden miras uzmanlarından oluşan bağımsız jüriler 34 Avrupa ülkesindeki kişi ve kurumdan gelen 149 başvuruyu değerlendirdi ve kazananları belirledi. Kazananlar 29 Ekim akşamı Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un himayelerinde Avrupa Komisyoneri Tibor Navracsics ve Maestro Plácido Domingo’nun evsahipliğinde Avrupa Miras Ödülleri Töreni’nde ödüllendirilecekler. Yedi büyük ödül sahibi (her biri 10.000 Euro ile ödüllendirilecek) ve Halk Seçimi kazananı bu törende duyurulacak. Ödül sahipleri projelerini 28 Ekim günü yapılacak Mükemmeliyet Fuarı’nda tanıtacak. Ayrıca 27-30 Ekim 2019 tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Miras Kongresi’ndeki çeşitli etkinliklere katkıda bulunacaklar.
Ödüller, 29 Ekim’de Paris’te Avrupa Kültürel Miras Kongresi kapsamında gerçekleşecek olan Avrupa Kültürel Miras Ödülleri Töreni’nde sahiplerine sunulacak.
İşte ülkelere göre alfabetik sırayla 2019 Avrupa Kültürel Miras Ödüllleri / 2019 Europa Nostra Ödülleri
Koruma Dalında
Montreuil Şatosu, Bonnin, FRANSA
Mutso Suriçi Yerleşimi, GÜRCİSTAN
Kutsal Kefen Şapeli, Torino, ITALYA
Saint Bavo Katedrali,Haarlem, HOLLANDA
Kraliçe Louise Adit Kompleksi, Zabrze, POLONYA
Arkeolojik Kalıntılar Sergileme Pavyonu, Celje, SLOVENYA
Lithica s’Hostal Taşocağı, Menorca, İSPANYA
Elhamra, Partal Sarayı İbadethanesi,Granada, İSPANYA
Zafer Kapısı, Santiago de Compostela, İSPANYA
Ortaçağdan kalma Tithe Ahır/Ambarı, Ingatorp, İSVEÇ
Yr Ysgwrn Çiftliği, Trawsfynydd, Galler, BİRLEŞİK KRALLIK
Araştırma Dalında
Solak 1: Öngörülü Arkeoloji Modeli, ERMENİSTAN/İTALYA
VERONA: OpeN Access’de Van Eyck Araştırmaları, BELÇİKA
RomArchive - Roma Sayısal Arşivi, ALMANYA
Üstün Hizmet Dalında
VVIA - Flaman Endüstriyel Arkeoloji Birliği, BELÇİKA
Fortidsminneforeningen –Norveç Ulusal Vakfı, NORVEÇ
Eğitim, Beceri Geliştirme ve Farkındalık Yaratma Dalında
TUMO Yaratıcı Teknoloji Merkezi, Erivan, ERMENİSTAN
Tarih Radarı 1938, Viyana, AVUSTURYA
Betina Ahşap Gemi Yapımcılığı Müzesi, HIRVATİSTAN
Anıt Avrupa, Berlin, GERMANY
Kültürel Mirasın Vekilharçları, ALMANYA
Yunan Kültür Yolları, Atina, YUNANİSTAN
Müşterektopraklar: Alpler’de Kültürel Topluluklar Haritası, Parco Nazionale Val Grande, ITALYA
Le Dimore del Quartetto, Milano, ITALYA
Kraliyet Sofrasında Bir Yer, Varşova, POLONYA
AB Yaratıcı Avrupa programına dahil olmayan ülkelerden çok etkileyici iki çalışma da Europa Nostra Ödülü’ne layık bulundu.
Koruma Dalında
Boğaziçi Üniversitesi Tarsus-Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi, Mersin, TÜRKİYE
Üstün Hizmet Dalında
Léonard Gianadda, Martigny, İSVİÇRE
Avrupa Miras Ödülleri / Europa Nostra Ödülleri Nedir?
Avrupa Miras Ödülleri / Europa Nostra Ödülleri 2002 yılında Avrupa Komisyonu tarafından başlatıldı ve o tarihten bu yana Europa Nostra tarafından yürütülmektedir. Miras koruma, araştırma, yönetim, gönüllülük, eğitim ve iletişim alanlarındaki en iyi örnekler ödüllendirilmekte ve tanıtılmaktadır.
Bu sayede Avrupa ekonomisinin ve toplumunun stratejik bir kaynağı olan kültürel mirasın toplum nezdinde daha çok tanınması sağlanmaktadır. Ödüller Yaratıcı Avrupa ve Avrupa Birliği tarafından fonlanmaktadır.
Europa Nostra Ödülleri, Avrupa Birliği Yaratıcı Avrupa Programı’nda yer almayan ülkelerdeki başarılı projelere verilmektedir. Bu ülkelerden gelen projeler Büyük Ödül ile ödüllendirilmemektedir.
Geçen 17 yıl içinde 39 ülkeden kişiler ve kurumlar toplamda 3.032 başvuru yaptı En çok başvuru yapan ülkeler sıralamasında 527 proje ile İspanya ilk sırada, 308 başvuru ile İtalya ve 299 başvuru ile Birleşik Krallık takip ediyor. Kategori bazında ise Koruma kategorisi 1.744 başvuru ile birinci sırada. Daha sonra 555 başvuru ile Eğitim, Beceri Geliştirme ve Farkındalık Yaratma, 381 başvuru ile Araştırma ve 352 başvuru ile Üstün Hizmet kategorileri geliyor.
2002 yılından bu yana bağımsız jüriler 34 ülkeden 512 projeye ödül verdiler. Başvuru sayıları ile paralel bir şekilde 67 ödül ile en çok sahibi olan ülke İspanya oldu. 61 ödül ile Birleşik Krallık ikinci, 45 ödül ile İtalya üçüncü sırada. Kategori bazında ise Koruma kategorisinde 291 ödül, Eğitim, Beceri Geliştirme ve Farkındalık Yaratma kategorisinde 82 ödül, Üstün Hizmet kategorisinde 76 ödül ve Araştırma kategorisinde 63 ödül verildi.
Ödül kazanan projeler arasından seçilen 116 Büyük Ödül’e 10.000’er Euro para ödülü verildi
Avrupa Miras Ödülleri / Europa Nostra Ödülleri iyi örnekleri öne çıkarmakta, sınır ötesi bilgi alışverişini teşvik etmekte ve çeşitli paydaşları geniş ağlar içinde bir araya getirmektedir. Ödüller sahiplerine geniş ulusal ve uluslararası tanınırlılık, süren fon imkanları ve artan ziyaretçi sayısı gibi katkılarda bululnmaktadır. Ödüller ayrıca toplum nezdinde ortak mirasın daha fazla sahiplenilmesine katkı sağlamaktadır. Bu açılardan Ödüller Avrupa mirasının tantılması için anahtar araçlardan birisidir.