Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde geçen kayıp Selçuklu hanı ve tarihi köprü bulundu

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde geçen kayıp Selçuklu hanı ve tarihi köprü bulundu

Adıyaman'da Nemrut Dağı eteklerinde 13'üncü yüzyıla tarihlendirilen han ve köprü bulundu. Seyahatname'de bahsedilen yaklaşık 750 yıllık tarihi han ve köprü Nemrut Dağı eteklerinde bulunurken, şimdi yakınlarında olması gereken Sürre kasabasının nerede olduğu merak ediliyor.

Adıyaman'da Nemrut Dağı eteklerinde 13'üncü yüzyıla tarihlendirilen han ve köprü keşfedildi..

Malatya ile Nemrut Dağı'nın kesiştiği dağlık alanda yer alan Sincik ilçesine bağlı Taşkale köyü kırsalında tarihi yapı olduğu ihbarı üzerine bölgeye giden Adıyaman Müze Müdürlüğü ekipleri, tarihi yapının taş ve tonoz kemerlerle inşa edilen, 3 ayrı bölgeden oluşan Selçuklu dönemine ait han olduğunu belirledi.

Verilen bilgiler üzerine bölgeye geldiklerini ve hanın tespitini yaptıklarını anlatan Adıyaman Müzesi Müdürü Mehmet Alkan, ."Bu alanda yaklaşık 17 ila 21 metre arasında değişen duvar uzunlukları mevcut. Yapının üst kısmı tonozlarla örtülmüş, 3 tonozlu yapı göze çarpmakta. Bu tonozlu yapıların güney kısmı hariç diğer kısımlar günümüze sağlam şekilde gelmiş. Ayrıca, buraya baktığımız zaman kim tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber Malatya ile Harput arasındaki Yer Hanı benzerliği göze çarpmakta." dedi.

Evliya Çelebi, Seyahatname'de tarihi handan söz ediyor

"Burası Erzincan ve Malatya'daki hanların yapısal özellik ve benzerliğinden dolayı milattan sonra 13'üncü yüzyıla tarihlenmektedir. Yani günümüzden yaklaşık 750 yıl önce yapılmıştır." diyen Alkan, tarihi hanın, Evliya Çelebi'nin "Seyahatname" adlı eserinde de geçtiğini belirterek "Hanın bulunduğu alan bir kasabayı andırıyor ve burada köprü de yer alıyor. Seyahatname'de ayrıca Sürre kasabasından bahsedilmekte. Bölgeyi suyuyla, temiz havasıyla, cami, han ve hamamlardan oluşan şirin bir kasaba olarak tarif etmektedir. Bizler de bu alanın Sürre kasabası olduğunu düşünmekteyiz." şeklinde konuştu.

Orhan Pehlül - AA


Benzer Haberler & Reklamlar