Fatih'teki Burmalı Mescit, restorasyon çalışmalarının ardından cuma namazıyla ibadete açılacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, yivli minaresinden dolayı "burmalı" olarak anılan mescidin, 4 yıl süren restorasyonu tamamlandı.
Mescidin açılışı kılınacak cuma namazıyla yapılacak.
Restorasyon kapsamında, bozulan cephe taşlarında çürütme, genel temizlik ve derz işlemleri yapılırken, harimde ve son cemaatte kötü durumda ve muhdes eklentiler içeren döşeme kaldırıldı, özgün detaylara uygun şeşhane tuğla imalatı gerçekleştirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesinden alınan rapor doğrultusunda statik projeleri hazırlanan caminin, beden duvarları üst kotunda kilitleyici hatıl sistemi yapıldı. Kurul onaylı projeleri doğrultusunda uygulama öncesi durumu kötü olan minarenin peteği sökülüp yenilendi. Gövdede burmalı minareyi oluşturan tuğlalarda onarım ve tamlama işlemi yapıldı.
Hazirede parçalı ve dağınık durumda olan mezar taşları düzenlendi, tamamlandı, sağlamlaştırıldı.
- Mescit hakkında
Hüseyin Ayvansari tarafından hazırlanan "Hadikatü'l Cevami" adlı eserden, yapının banisinin Mısır'da kadılık yapan Mevlana Emin Nureddin Osman Efendi olduğu ve caminin haziresinde gömülü bulunduğu bilgisi yer alıyor.
Baninin mezar taşının Hicri 961 (Miladi 1554) tarihli olduğu dikkati çekerken, caminin vakfiyesi Hicri 902 (Miladi 1497) tarihli. İstanbul'da burmalı minareye sahip tek yapı olan cami, bu yönü ile dikkati çekiyor. Yivli minareler Türk-İslam sanatının erken dönemlerinden itibaren yaygın olarak kullanılırken, benzer örneklere Tire, Edirne, Bursa, Afyonkarahisar ve Amasya'da rastlanıyor.
AA Sefa Mutlu