Faunus

Faunus nedir?

Faunus: Roma inanç sisteminde orman tanrı.

Yunan tanrısı Pan ile bir tutul­muştur. Roma’nın kuruluş öykülerinde Latium bölgesinin ilk krallarından bi­ri olarak gösterilir.

Adına MÖ 193’de yapılan ilk tapmak Roma’da, Tiber Ada­sı üzerindeydi.

Kurt kaçıran anlamında Lupercus adıyla da anılır. Fauna ka­rısıdır.

Yarı insan yarı keçi olarak tasvir edilir.

2. Faunus: Roma dininin en eski tanrılarından biri.

Ficus'un oğlu ve Saturnus'un torunu olarak gösterilir. Adı "qui favet" (iyilik eden, lütuf gösteren) anlamına gelen bu tanrı bir yandan sürülerin, tarlaların koruyucusu olarak Yunan etkisi altında Pan ile bir tutulmuş, öte yandan adı Roma'nın kuruluş efsanelerine karışmıştır.

Arkadya'daki Euandros'un İtalya'ya gelişiyle ilgili efsanelerde rol oynadığı için (Evandrus), kültü Roma şehrinin en eski tepelerinden biri sayılan Palatinus'a yerleşmiş ve Lupercalia bayramı (15 şubat) ile ün kazanmıştır.

Faunus'un rahipleri Luperci'lerin kutladıkları bu bahar ve bereket bayramında delikanlılar çırılçıplak olarak dolaşır ve önlerine gelen kadınlara kamçılarıyla vururlardı. Kısırlığı defetmek, toprağın verimliliğini sağlamak ve halkı kötü güçlerin etkisinden kurtarmak amacı güdülürdü.

Klasik çağlarda Faunus bir tanrı olmaktan çıkmış ve Yunan Satyr'leri gibi keçi ayaklı, sakallı, boynuzlu yaratıklar olarak dağda, ormanda, su kenarlarında nympha'ları kovalar gösterilmişlerdir.

Roma kuruluş efsanesinde bir tanrı olarak değil de, Latium'un ilk krallarından biri olarak gösterilir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar