Forum Iulii

Forum Iulii nedir?

1. Forum Iulii: Fransa’nın güneydoğusunda, Nice’in güneybatısında sahile yakın bölgede kurulu antik kent.
 

Çevresindeki tepelerde Paleolitik Çağdan kalma yerleşim izleri olsa da Forum Iulii Caesar dönemine değin yerleşim görme­miştir.
Yazılı belgelerde adı ilk kez MÖ 43’te Cicero’nun yazışmalarında geçer. Bu verilerle kentin kuruluşunun ya da genişletilmesinin MÖ 49’da Caesar’ın Massalia kuşatması sırasında gerçekleştiği düşünülebilir. 
Augustus dö­neminde Ravenna ve Misenum ile birlikte imparatorluğun en önemli deniz üslerinden biriydi, Actium Deniz Savaşı’ndan sonra VIII. lejyonun emekli askerleri buraya yerleştirildi. Denize 1 km.’lik bir kanalla bağlıydı. Günümüzde alüvyonla dolmuş olan bu kanalın genişliği ise 50-80 metre idi. İzleyen dönem­lerde askeri önemi azalmasına rağmen kent ekonomik ve idari merkez ola­rak varlığını sürdürdü. Romalı komutan Agricola’nın doğum yeridir.

 

 

2. Forum Iulii : İtalya’nın kuzeydoğusunda, Aquileia’nın kuzeyinde, Natiso Nehri kıyısında yer alan antik kent.
 

Neolitik, Tunç ve Demir çağlarına ait yerleşim kalıntıları yanında bölge halkının komşu Venetler ile temasta olduğunu gös­teren izler vardır.
Carni akınlarından endişe eden yerel halk Roma’yı Aquileia’da bir Latin kolonisi kurması konusunda ikna etmiştir (MÖ 181). Kent MÖ 115’de Roma hakimiyetine girdi. Tüm Kuzey İtalya için olduğu gibi bölgeye istikrarı getiren Caesar olmuştur. Caesar bu bölgeyi ele geçirdikten sonra Galya Transalpina’nın (Fransa, İsviçre ve Batı Almanya) fethi için üs olarak kullandı. Augustus döneminde tamamlanan bu fetih harekatından sonra kent uygun konumu ve iklimiyle Aquileia ve Tergeste’nin zengin yurttaşları için tercih edilen bir tatil yöresi oldu.

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar