Kudüs'te 'Krallar Mezarı' olarak bilinen eski Roma dönemine ait devasa anıtın halka açılması için Paris ve İsrail arasında müzakereler devam ediyor. Fransız arkeolog Felicien de Saulcy tarafından Osmanlı döneminde keşfedilen arkeolojik alanla ilgili dini kaygılar ve çekinceler söz konusu.
Ancak iki taraf da Kufüs'te mülkiyeti Fransa'ya ait topraktaki 2 bin yıllık 'Kralların Mezarı' olarak bilinen yapının arkeolojik alandan çok dini bir yer olarak algılanması konusunda kaygıları var.
Zira sitenin bir an önce açılmasını isteyen ultra Ortodoks Yahudiler düzenli olarak buraya gelerek kapıda ayin yapıyor.
Anıt 2010 yılında kapılarını restorasyon için kapattı. Ancak 1 milyon Euro maliyet çıkarılan çalışmalar günümüze kadar tamamlanamadı.
Kudüs'te eski şehre 700 metre mesafedeki 250 metrekarelik alanda bir mezarlık ve iki ritüel banyosu bulunuyor.
Tarihi bölge Osmanlı döneminde bulundu
Osmanlı İmparatorluğu'nun bu topraklarda hakimiyeti olduğu dönemde Fransız arkeolog Felicien de Saulcy tarafından 1863'te başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında bulundu. Fransız arkeolog İncil'de adı geçen 'Kral Davut ve Süleyman'ın mezarlarının burada olduğunu doğrulamaya çalıştı.
Fransa, siteyi yeniden açmadan önce yasal zorluklarla karşılaşmayacağına ve ziyaretlerin nasıl yönetileceğine dair güvence istiyor.
Doğu Kudüs'te dini öneme sahip alanlar İsrail-Filistin çatışmasıyla bağlantılı sorunların da kaynağı olarak görülüyor.
1967'daki 6 Gün Savaşı'nda doğu Kudüs'te Filistinlilere ait toprakları işgal eden İsrail'in buradaki varlığı uluslararası toplum tarafından tanınmıyor.
Bahtiyar Kucuk-euronews.com