Gades

Gades nedir?

Gades: Cadiz.

İspanya’nın güneyinde, Cebelitarık Boğazı’nın kuzey­batısında yer alan antik sahil kenti.

Geleneksel kabule Göre Tyre kentinden ge­len Fenikelilerce kurulmuştur, MÖ 1100 olan kuruluş tarihi arkeolojik kazılar­la MÖ 8. yüzyıla geri çekilmiştir.

Fenikeliler kente Gadir ismini vermişlerdi. Başlangıçta karaya yakın bir ada iken alüvyonların doldurması sonucu karay­la birleşmiştir.

Kentin ilk sakinleri balıkçılık ve ticaretle uğraşıyordu. MÖ 5. yüzyılda Atina’ya tuzlanmış balık ihraç ediyordu.

Kartacalı Hamilkar Barka’ın İspanya’daki ilk üssü Gades olmuştur. Kent MÖ 206’da Scipio(yaşlı) komutasındaki Roma ordusunun eline geçti.

Caesar-Pompeius İç Savaşı’nda Caesar’ı destekledi ve bu yüzden Caesar kente MÖ 49’da Roma vatandaşlığı hak­kı verdi.

Roma’nın İtalyalı olmayan ilk konsülü Lucius Cornelius Balbus (MÖ 40 yılı konsülü) bu kentin yurttaşıydı. Onun aynı isimdeki yeğeni kenti ge­nişletti ve adını Didyma olarak değiştirdi.

Büyüyen ve kalabalıklaşan kentte aynı yüzyılda kalay ticareti önemli bir iş kolu oldu. Koloni statüsünü hiç kazanamayan ve Roma kültürüne has pek çok yapıyı barındıran kent erken İm­paratorluk Dönemine değin yerli Kartaca kültürünü devam ettirdi.

Fenike harfleri ile bastığı sikkelerin bir yüzünde Hercules diğer yüzünde tuna balığı tasviri vardı.

Strabon kentin Akdeniz ve Atlantik’teki en iyi gemilere ve en fazla denizciye sahip olduğunu yazar.

Kenteki Hercules Tapına­ğı antik çağın en meşhur tapınaklarından biridir. Bu tapınak Hannibal, Fa­bius Maksimus ve Caesar tarafından ziyaret edilmiş, tapınağın rahipleri bu kişilere gelecekte sahip olacakları iktidarın müjdesini vermişlerdir.

Erken İmparatorluk Döneminde önemini korumasına karşın MS 4. yüzyılda yazar Avienus tarafından fakir ve köhne bir kent olarak tasvir edilmiştir.

Yazar Columella ve imparator Hadrianus’un annesi Domitia Paulina kentin tanınmış yurttaşlarıdır.

 

 

 

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar