Gaziantep'in simgelerinden 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip Gaziantep Kalesi'nde restorasyon çalışmaları sürüyor.
GAZİANTEP: İpek Yolu üzerindeki, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Gaziantep'in önemli tarihi mekanları arasında yer alan Gaziantep Kalesi'nin gelecek nesillere aktarılması için 4 ay önce başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
İşçilerin bellerine bağladıkları iplerle yamaçtan aşağı doğru sarkarak "geotekstil keçe" sistemini toprağın altına yerleştirdiği restorasyon çalışmalarıyla kalenin daha yeşil görünmesi sağlanacak.
Ayrıca sistem sayesinde yamaçlardaki toprağın kayması, yağmur sularının da kayalara ulaşarak kaledeki yıpranmaların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Yaklaşık 4 ay önce başlayan çalışmaların bir yıl sonra tamamlanması planlanıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, Gaziantep Kalesi'nin kentin göz bebeği olduğunu söyledi.
Kentin tam ortasında bulunan kalenin buram buram tarih koktuğunu vurgulayan Aykanat, "Kaleleri yaşayan varlık olarak görüyoruz. Zaman zaman restorasyon ihtiyacı çıkıyor. 2012 yılında yoğun yağmur alması nedeniyle, kaleye geçiş kulesinden biri yıkıldı. Bir süre turist giremedi. Ardından hızlı bir çalışmayla restore ederek, kaleye tekrar geçişi sağladık. Bu proje yürütülürken, koordinatörün de tavsiyesi üzerine diğer yerlerde de sağlamlaştırma yapılması gerektiğine karar verdik." diye konuştu.
Gaziantep Valiliğinin desteğiyle restorasyon işlemlerinin sürdüğünü belirten Aykanat, yürütülen çalışmalarla kalenin altında yer alan mağaraların, çevresindeki hendeklerin de ortaya çıkarılacağını aktardı.
Çalışmalar kapsamında kaledeki yeşil alanının da eskiye oranla daha çok olacağına dikkati çeken Aykanat, restorasyonun ardından kalenin turistleri daha çok cezbedeceğini kaydetti.
AA Adsız Günebakan